Просрочените задължения на Топлофикация – София към Булгаргаз са нараснали

...
Просрочените задължения на Топлофикация – София към Булгаргаз са нараснали
Коментари Харесай

"Булгаргаз" заплажи "Топлофикация София" да събере дълговете й принудително

Просрочените отговорности на " Топлофикация – София " към " Булгаргаз " са нарастнали до 100 млн. лв., като единствено насъбраните от септември предходната година до юли на актуалната са близо 52 млн. лв.. Това заяви в изявление пред БНР изпълнителният шеф на газовата ни компания Николай Павлов. Още 27 млн. лв. дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Това може да затрудни заплащанията на " Булгаргаз " към доставчика й " Газпром ", уточни Николай Павлов. " Топлофикация - София " следва да заплаща тези просрочени отговорности. Очакваме до края на юли да заплати 40 млн. лв., а останалата част до 52 млн. лв., насъбрани през есенно-зимния сезон, би трябвало да бъдат заплатени до края на август ", добави шефът на газовата компания, съгласно който " посланието е ясно: би трябвало да се заплаща ".

Ако не се стигне до заплащане, " Булгаргаз " ще предприеме дейности по наложително събиране на вземанията, се схваща от думите му. Той изясни, че столичното сдружение неведнъж е предупреждавано, че би трябвало да си заплати доставката на гориво, с цел да не се постанова " Булгаргаз " да събира вземанията си по правосъден ред. " Топлофикационните сдружения образуват близо 40% от приходите на " Булгаргаз ", което оказва значително въздействие върху финансовата непоклатимост на публичния снабдител и върху гарантирането на газовите доставки за страната. През годините отговорностите им са разклащали финансовата непоклатимост на " Булгаргаз ". Към началото на 2015 година бяха достигнали близо 380 млн. лв.. Към днешна дата са в размер на 127 милиона ", разясни Николай Павлов.

Енергийният регулатор увеличи от 1 юли цената на природния газ, само че съвсем с на половина по-малко от настояването на газовия снабдител.

Междувременно през днешния ден общинските съветници от Българска социалистическа партия оповестиха, че ще изискат чуване на управлението на " Топлофикация София " в комисиите на Столичния общински съвет по стопанска система.

" Отдавна се знае, че отоплителното сдружение е в тежко финансово положение, а ръководещите от ГЕРБ, без доста да мислят, го натовариха с още един заем от 67 милиона евро за построяването на RDF-инсталацията. Вероятността " Топлофикация София " да изпадне във в действителност банкрут става все по-реална, а това общинско сдружение извършва значима обществена функционалност. Ето за какво е нужно в най-кратък период да бъде изслушано управлението му и да бъдат подхванати ограничения за стабилизиране преди новия отоплителен сезон ", стимулират настояването си съветниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР