Прощаваме се с непрежалимия Валентин Касабов, който почина след усложнения

...
Прощаваме се с непрежалимия Валентин Касабов, който почина след усложнения
Коментари Харесай

Казваме си последно сбогом с Валентин Касабов

Прощаваме се с непрежалимия Валентин Касабов, който умря след затруднения от Ковид-19. Бургазлията, родолюбецът с несклоняем дух, който не се отхвърляше пред нищо в търсенето на правдивост, издъхна на 62-годишна възраст в столична болница.

Поклонението ще е през днешния ден от 14 часа в Гробищния парк на Бургас, оповестиха от фамилията, представени от Флагман бг.

Валентин Касабов е роден на 6 февруари 1958 година в Бургас, в фамилията на доктор Кирил Касабов и доктор Лиляна Николова. Завършва компетентност „ Българска лингвистика “ във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Велико Търново.

Започва работа като публицист през 1987 година за локални и национални вестници.

В зората на демокрацията той е измежду създателите на първото опозиционно придвижване в Бургас „ Клуб 19 ноември “, което се трансформира в ядро на бъдещия Съюз на демократичните сили в морския град през 1989 година Един от създателите на СДС-Бургас. Член на Координационния съвет и представител на Съюза.

Основава първия опозиционен вестник „ Бряг “ в Бургас през януари 1990 година и го управлява като основен редактор. Следва журналистическата му кариера като зам.-главен редактор на най-големия ежедневник в района „ Черно море юг “ за интервала 1993 – 1997 година

След това стартира работа като ефирен водещ – създател на публицистично предаване „ Паралакс “, което става знак на свободната и сериозна публицистика в района.

През 1999 година става създател на първата конструкция на Движение „ Гергьовден “ в Бургас. Избран е за общински консултант (1999 – 2003 г.)

Преизбиран е като общински консултант в мандатите 2007 – 2011 година и 2011 – 2015 година като една от видните фигури на патриотичната партия, произлязла от ТВ СКАТ. Верен сподвижник в политическите битки на сегашния зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, с който през 2011 година основават партия НФСБ.

Внук на именития полк. Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 година и пресреща войските на ген. Джордж Патън, притежател на пълководческия медал за смелост „ Св.Ал.Невски “.

По майчина линия е праправнук на поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.

Валентин Касабов бе депутат в 43-ото и 44-ото Народно заседание. Зам.-председател на парламентарната Комисия за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и член на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

Редакционният екип на „ Флагман “ изрича съболезнования на брачната половинка му Катя Касабова – основен редактор на уеб страницата, на майка му доктор Лиляна Николова и щерка му Лиляна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР