Прощалното посещение на Ангела Меркел в Турция започна със сърдечен

...
Прощалното посещение на Ангела Меркел в Турция започна със сърдечен
Коментари Харесай

Меркел се видя прощално с Ердоган и...

Прощалното посещаване на Ангела Меркел в Турция стартира със сърдечен банкет, с който и двамата водачи са привикнали, като президентът Реджеп Тайип Ердоган приветства напускащия немски канцлер в Истанбул в събота, написа турското англоезично издание Daily Sabah,

Двамата водачи - които имат близки работни връзки, траяли близо две десетилетия - разискаха двустранните връзки, районни въпроси, миграцията и процеса на участие на Турция в Европейския съюз.

След едночасовата среща в президентското имение в истанбулския квартал „ Тарибия “ с аспект към Босфора, Ердоган и Меркел за малко разговаряха и поздравиха публицисти и жители по време на посещаване на крайбрежната зона на имението. По-късно Ердоган и Меркел се срещнаха на обяд.

На взаимна конференция след срещата им Ердоган изрази удоволствието си да одобри Меркел и нейната делегация за следващ път в Истанбул.

"Ние установихме непосредствен разговор, учреден на взаимно почитание с моята уважаема другарка госпожа Меркел, откакто тя стартира мандата си през 2005 година ", сподели Ердоган и добави, че немският канцлер постоянно е проявявал рационален и основан на намиране на решения метод през последните 16 години.

Президентът също похвали Меркел за решаващата й роля в разнообразни рецесии, през които Европейски Съюз мина през последните две десетилетия.

"Нашият стеснен разговор с г -жа Меркел също имаше забележителен принос в създаването на решения за разнообразни районни въпроси.

Г -жа Меркел в никакъв случай не се отдръпна от поемането на самодейността и носенето на отговорност по редица въпроси, от предотвратяването на миграционната рецесия, произлизаща от спора в Сирия, до обезпечаването на филантропична помощ за Северна Сирия. Особено благодаря на г -жа канцлера от името на моята нация за откровените й старания за разрешаване на сирийската рецесия ", сподели Ердоган.

Президентът сподели, че се надява, че сполучливата работа, която са направили с Меркел, ще продължи по същия метод и при новото държавно управление, което е в развой на образуване след общите избори в Германия в края на септември.

„ Коалиционните държавни управления поставят старания да работят взаимно и нашите връзки щяха да са на друг стадий, в случай че нямаше съдружни държавни управления “, сподели Ердоган и добави, че това е повода Турция да премине към президентската система.

Меркел отговори, като сподели, че съдружните държавни управления са по -подходящи за Германия, макар че Ердоган сподели, че Меркел от време на време се оплаква от съдружни сътрудници.

„ Турската общественост в Германия съставлява нашето общо благосъстояние, включващо значим обществен аспект на нашите връзки “, сподели Ердоган. След това той изрази вярата си, че Меркел ще продължи да способства за другарството сред двете народи.

Расизмът, ислямофобията, ксенофобията и дискриминирането за жалост остават главните проблеми за турската общественост в Европа, добави президентът.

От своя страна Меркел акцентира, че Турция и Германия постоянно са имали общи ползи, и акцентира, че това ще бъде по този начин и при идващото федерално държавно управление.

Меркел също по този начин дефинира Турция като значим сътрудник като член на НАТО, като уточни, че Турция се е развила много по време на нейния мандат и че нейните стандарти се покачват макар икономическите проблеми.

Меркел призна, че в миналото е могла да подлага на критика правата на индивида и персоналните свободи по време на мандата си. Независимо от това, тя сподели, че постоянно са търсили решения и че е обикновено да има разнообразни гледни точки.

"Геостратегически сме привързани или подвластни един от различен. Имахме и подробни диалози за талибаните, бежанците и Африка " сподели Меркел. "Нашият мир и сигурност са взаимно свързани. "

"Искаме да предотвратим трафика на хора, това е нужда, изискване Европейски Съюз да поддържа Турция в това отношение ", акцентира още Меркел.

Анкара и Берлин са съществени търговски сътрудници, като Германия оглавява листата като водещ турски източник на импорт и дестинация за експорт от десетилетия. Двете страни също споделят дълбоки културни връзки заради наличието на към пет милиона души с турски генезис в Германия, до момента в който Турция е измежду водещите туристически дестинации за германците.

Сред другите евентуални въпроси са въпросът на миграцията, правата на индивида и ролята на Турция в НАТО. Турция играе основна роля за приемането на бежанци. Страната към този момент е приела към 3,7 милиона бежанци от Сирия и стотици хиляди мигранти от други страни, като Афганистан.

Меркел е съ-архитект на мигрантския пакт сред Турция и Европейски Съюз. Като част от това съглашение Турция получава финансова поддръжка за сирийците в страната, наред с други неща. Европейски Съюз възнамерява да заплати на Турция още 3 милиарда евро (3,5 милиарда долара) - пари, които страната може да употребява и за поддръжка на афганистанците.

Ердоган неведнъж е подчертавал, че страната му няма да одобри повече бежанци, да вземем за пример от Афганистан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР