Пропагандата в България говори за западни кукловоди и български послушковци

...
Пропагандата в България говори за западни кукловоди и български послушковци
Коментари Харесай

Ето как ни насъскват: Вие сте най-бедни, защото живеят на ваш гръб -

Пропагандата в България приказва за " западни кукловоди " и " български послушковци " - тя дирижира нашето настървение и ни ласкае: " Вие сте положителни хора, само че живеете мизерно ". Интервю със социоложката Милена Якимова.

- Г-жо Якимова, до какви заключения стигате при проучването на антидемократичната пропагандна вълна в България от последните години, засилила се изключително след началото на съветската война в Украйна?

- Основен извод, който става явен за доста хора е, че обществото тук е обработвано систематично и от от дълго време - от есента на 2013 година и изключително солидно от пролетта на 2014 година, когато стана анексията на Крим. Това е първият извод. Втори извод е, че са преплетени локални тактически цели на локални играчи, които се занимават с бизнес и се хранят от страната, непосредствено от нея. И по тази причина не я желаят като неутрален медиатор и поръчител на разпоредбите за бизнес договорите.

Другата линия, по която се употребява тази агитация, е кремълската линия. Това важи, както за 2014-та, по този начин и за днешния ден. Друго значимо нещо е, че тази агитация - и тогава, и в този момент - е отрицателна и подривна. Тя е „ дълбока оран “, която ни приготвя да приемем някакви неприемливи неща, когато пристигна верният миг. Аз от дълго време имам съмнението, че някакви сили ни приготвят, дообработват за референдум за излизане от НАТО, да речем. Важно нещо е и това, че тази агитация ни насъсква да се усещаме озлобени, като жертви. Но и възвишени, тъй като сме жертви, а жертвата е морално и психически възвишена, без да би трябвало да прави нещо.

- Какви са инструментите и по какъв метод влияе пропагандата?

- Тази агитация влияе, като прави митична картинка на света, в която ние сме жертви и сме пострадали. Да вземем за образец какво ни внушава тази агитация във връзка политическата уместност: „ Ами, псувайте си ромите! Това единствено потвърждава, че вие сте смели хора, дръзки жители, които посочват нещата с същинските им имена “. Всъщност да си добър жител в тая картинка и в тая част на света, значи да си един псувач. Тя отпушва езика на омразата на чисто примитивно, психическо равнище, което ни кара да се усещаме облекчени.

Натрапва ни се и нещо друго, чуваме го непрекъснато: вие сте най-бедните, вие сте най-зле, доста сте зле, тъй като други хора живеят на вашия тил. Кой други? Ами едни, дето ги изкарват по-слаби от вас. А те фактически са по-слаби от нас. Бежанците са по-слаби, само че тази агитация ни насъсква против тях, като ни внушава, че сме най-зле. Реални хора от междинната класа, които най-малко един път в годината могат да си разрешат екскурзия, почивка в чужбина, упорстват, че са зле. Като им кажа, че турските пенсионери, примерно, са доста зле, тъй като лирата се обезцени - те се наскърбяват: по какъв начин по този начин ще има някой по-беден?

Да отговоря и какво се промени от началото на войната. След първите гърмежи през 2014/15 пропагандата продължи да се качва безшумно, добродушно гладко - и изключително напоително от 2014-та до 2021 година. През 2021 година за един ден имаме приблизително по 39 чисто пропагандни изявления в уеб сайтове и вестници, съдържащи доста отчетливи основни думи, които сме търсили в проучването: “западни господари “; „ евроатлантически господари “, „ брюкселска върхушка “ и други. Такива, доста характерни думи, с които разпознаваме една обява, като пропагандна.

- Опорни точки…

Точно по този начин - опорки. Но опорки с доста характерен идиолект, с доста характерен речник. Избрали сме такива думи, които да не генерират доста фонов звук. Ако кажем “Европейски съюз ”, може да има доста публикации, които са пропагандни, само че ще има и доста други, които няма да са такива. Установихме, че от приблизително 39 дневно, на 24 февруари те скачат многократно - до 397 на ден. Ужасяващо засищане, отблъскващ гърмеж. Между другото, стартират с един дребен пик, с едно леко повишаване на 7 февруари – т.е още преди войната с един фалшив, който оповестява: “има скупчване на полски наемници и украински нацисти в Донбас ”.

- Това не Ви ли припомня за началото на Втората международна война - с нацистката агитация и същия разказ?

- Абсолютно. Това е паразитна агитация. Няма нищо ново изобретено - техниките, чалъмите са заимствани. Нещо повече - рецензиите на Запада са „ плячкосани “ от левите мислители и обществени деятели в западния, либералнодемократичен свят. Критиката на капитализма става рецензия на Запада, рецензията на Запада става прослава на Русия.

- Казахте, че локални играчи употребяват пропагандата, значи ли, че са свързани с Русия?

Тук е належащо следствие, какви са бизнес ползите, които стоят зад тези локални играчи. По време на проучването една от дилемите беше да създадем извадка на публикациите, да влезем вътре в тях, да забележим по какъв начин ги разиграват тези основни думи. Едно от нещата беше да кодираме тези изявления по позитивни и негативни герои. При геостратегическите пропагандисти, които непосредствено употребяват кремълския разказ, съществени негативни герои, несъмнено, са Съединени американски щати и НАТО.

Вестник “Труд ” употребява същите кремълски разкази: “САЩ, НАТО, „ световен хегемон “, „ кукловод, обслужван от послушковци “, „ брюкселски лакеи и техните български аватари “ и така нататък Всякакви демократични субекти, които се борят за работещи институции, за разделяне на управляващите, са “техни аватари ”. В български таблоиди, като “Труд ”, Съединени американски щати и НАТО се явяват за парлама, само че таблоидните архизлодеи са много разнообразни – към тях се числят структури и персони, които се борят за правосъдна промяна, лица и структури, които се застъпват за „ зелени “ дела, кръгът “Капитал ”. Вижда се, че се преследват някакви бизнес ползи.

- Какви ще са следствията? Тези повтаряния на едно и също нещо основават предубеждения, които се предават от потомство на потомство. Как ще повлияят?

- Не виждам запас за оптимизъм. Проблемът е там, че публикациите скочиха близо 100 пъти от началото на войната. След това, предишния месец паднаха на половина - към 200 публикации среднодневно. Преди този спад, когато бяха най-вече, те бяха в такива странни медии, като агрегатора на вести 24/7, пропагандния франчайз НюзФронт, който бълва на 10 езика, като Поглед.инфо и всякакви странни медии, регистрирани с домейн.eu по две на един и същи IP адрес, всекидневно намиращ се някъде в Съединени американски щати.

Сега тези послания започнаха да проникват и в мейнстрийм медиите. Защо? Защото се приказват от високи държавни позиции. Ето президентът, да вземем за пример, ги употребява тези опорки и през неговия диалект проникват, тъй като няма по какъв начин медиите да не отразят казаното от президента на републиката. Трябва да има проведено контраговорене. Не става обаче единствено с разконспириране на подправените вести. Както е споделил един талантлив откривател на пропагандата: “Това, което ни прави нейни лесни жертви, е убедеността, че тя е неистина ”. Тя си служи с неистина, само че това не е главното, с което реализира триумфа си. Тя режисира нашите усещания, тя ни ласкае. Казва ни: “Вие сте едни положителни хора, само че живеете мизерно ”. Тя ни приласкава и ни насъсква, дирижира нашето настървение. Организираното противопоставяне не може да мине без даването на някакво групово самочувствие. Така си мисля аз.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР