Проникването на католиците-йезуити в Централна Азия и Южен СибирСъгласно информацията

...
Проникването на католиците-йезуити в Централна Азия и Южен СибирСъгласно информацията
Коментари Харесай

Какво може да донесе папа Франциск на Казахстан?

Проникването на католиците-йезуити в Централна Азия и Южен Сибир

Съгласно информацията от пресслужбата на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, на 13-15 септември папа Франциск ще бъде на публично държавно посещаване в Казахстан.

Информацията за визитата на папата беше доказана от ръководителя на пресслужбата на Светия трон Матео Бруни. В Астана папата ще взе участие в 7-ия конгрес на водачите на международните и обичайните религии. Конгресът ще бъде отдаден на такава тематика като „ Ролята на водачите на международните и обичайните религии в духовното и обществено развиване на човечеството в интервала след пандемията “.

Предвидени са разисквания в четири секции:

Секция № 1: " Ролята на религиите за подсилване на духовните и морални полезности в актуалния свят. "

Секция № 2: „ Ролята на образованието и религиозното просвещение за подсилване на уважителното взаимно битие на религии и култури, правдивост и мир. “

Секция № 3: „ Приносът на религиозните водачи и политици за поощряване на световния междурелигиозен разговор и мир, противопоставяне на екстремизма, радикализма и тероризма, изключително на религиозна основа. “

Секция № 4: „ Приносът на дамите за благосъстоянието и устойчивото развиване на обществото и ролята на религиозните общности в поддръжка на обществения статус на дамите “.

В Република Казахстан визитата на понтифика е от изключително значение. Последният път, когато папа Йоан Павел II пристигна в Казахстан през 2001 година, още веднъж в Астана, където организира литургия и приказва доста за междурелигиозната естетика сред мюсюлмани и християни.

След това посещаване в Казахстан зачестиха католическите мисионерски структури, най-вече полски. Днес в републиката има малко над 180 хиляди католици, т.е. единствено 1,1% от популацията. В Казахстан обаче има към 30 000 поляци.

След визитата на Йоан Павел II в Казахстан се оформиха организациите Съюз на поляците в Казахстан и Polska Jedność, чиято работа се управлява от полския Сенат, кабинета на министър-председателя на Полша и Фонда за помощ на поляците на Изток.

По същото време тук, в Централна Азия, стартират да проникват йезуитите, чийто мисионерски център се намира в Павлодар в църквата Св. Тереза на Младенеца Исус. Йезуитите употребяват този център „ за мисионерска работа “ освен в регионите, където живеят поляци (а това са регионите на Северен Казахстан, Караганда, частично Алма-Ата), само че и в Киргизстан и Южен Сибир.

Припомняме, че аржентинският кардинал Хосе Мария Берголио (сега папа Франциск) е йезуит. Основната конспирация на визитата на папата остава опцията за среща и договаряния сред Франциск и патриарх Кирил, както и разискването на най-наболелите въпроси - " украинския " и " тайванския ".

Франциск неведнъж повдигаше тематиката за войната в Украйна, макар че сравняваше НАТО с кучета, които лаят пред портите на Русия, а в изявление за La Civilt à Cattolica приказва за войната толкоз двусмислено, че разсъни гнева на украинците: политологът Небоженко назова позицията на папата хитра хибридна политика на Ватикана, а публицист Йегор Чечеринда упрекна папата във връзки с ФСБ (можеха да го качат и на уеб страницата „ Миротворец “).

Отново украинците са преследвани от думите на Франциск: „ Не съм подготвен да отида в Киев, още не… Изпратих своя делегат, кардинал Майкъл Черни и кардинал Конрад Краевски. Последният преди малко посети Киев за четвърти път. Но усещам, че не би трябвало да вървя там. Още не… Трябва да отида в Москва, желая първо да се срещна с Путин. “

И тук не трябва да забравяме, че в играта в действителност взе участие йезуит, брилянтно владеещ методите на дипломацията, потвърдени през вековете. Папата в действителност има своя хибридна политика, изключително в Казахстан, където Ватикана „ мисионерства “ посредством религиозно-етническите групи на поляци, балти и украинци, координирайки стъпките си със съответните структури на Варшава, Киев, Рига и Вилнюс.

В Казахстан през последните години необятно се отбелязва „ Денят за възпоменание на жертвите на политическите репресии “, като най-активно „ страдащи по предишното “ са поляците, литовците и украинците, които постановат своята „ идея “ на казахстанското общество: всички беди са от Русия и руснаците.

Полските организации в Казахстан кардинално акцентират, че появяването на поляци в тези територии е обвързвана с всеобщите репресии и депортации, като се стартира от полското въстание от 1830 година и се стигне до края на Втората международна война. Диаспората, благодарение на полските държавни структури, както и тези на Сорос като Института за източни начинания в Краков, систематично организира събития с такова идеологическо наличие в Казахстан. Във всички акции вземат участие католически мисионери.

Литва оказва помощ на поляците по всевъзможен метод. На 31 май литовският дипломат в Казахстан Гинтаутас Васюлис откри различен монумент на литовските политически пандизчии в мемориалния комплекс Спаски в Караганда. Проектът е осъществен от Литовския център за проучване на геноцида и съпротивата в съдействие с Министерството на външните работи на Литва и Службата за запазване на културното завещание.

Останките на 13 литовци бяха ексхумирани и пренесени от гробището в град Рудник в мемориалния комплекс Спаски. В наличието на дипломати от 20 страни и Европейския съюз, медии, казахстански деятели и католическото духовенство, дипломат Васиулис сподели: „ Историята се повтаря тъкмо в този миг – на териториите на Украйна, окупирани вследствие на военна експанзия. "

И несъмнено, когато става въпрос за католическо наличие в Казахстан, си коства да си спомним украинските униати, които от дълго време са почнали своята „ мисионерско-политическа “ активност в Централна Азия.

Първите униати пристигнаха в Казахстан дружно с изселените членове на ОУН-УПА, неразрешени в Русия през 50-те години. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Ватикана изпрати тук апостолически делегат за вярващите от УГКЦ в Казахстан и Централна Азия, родения в полския Пржемисл, свещеник Василий Медвита.

От 1997 година митрофорния протойерей Василий Говера, родом от Ивано-Франковск, става апостолически админ. На 1 юни 2019 година папа Франциск увеличи статута на униатите в Централна Азия: тук беше основана специфична „ Апостолическа администрация за католиците от византийския ритуал в Казахстан и Централна Азия “.

Говера стартира бурна активност, приключи строителството и освети униатската черква " Покров на Пресвета Богородица " в Караганда, в двора на която издигна монумент на " депортираните украинци " (депортираните бандеровци). По-големият брат на Говера Йосафат, екзарх Луцки, един от апологетите на основаването на „ Украинската единна поместна черква “, както и Теодор Мартинюк, Тернополско-Зборовски свещеник, постоянно посещават Казахстан.

Казахските униати бяха първите, които проведоха събирането на помощи за въоръжените сили на Украйна, към които се причисли и полската диаспора. Мисионерските центрове на униатите се употребяват директно за задачите на осведомителната война против Русия. И несъмнено, идването на папата, за УГКС е доста ярко и значимо събитие.

Вярно е, че казахските мюсюлмански традиционалисти не са доста щастливи от идването на Франциск. В обществените мрежи има от ден на ден изявления от рода на: освен събраните „ водачи на международни и обичайни религии “ ще разискват „ обществения статус на дамата “ (в Казахстан полемика за плюсовете и минусите на носенето на хиджаб в учебна униформа в този момент пламва ), само че и още един водещ участник в тези полемики ще бъде папата, който поддържа ЛГБТ хората и се застъпва за легализирането на еднополовите „ бракове “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР