Промяната в здравната система е в ход. Това заяви здравният

...
Промяната в здравната система е в ход. Това заяви здравният
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече ще има за пациентите и медиците с новия Рамков договор

Промяната в здравната система е в ход. Това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова при подписването на Националния рамков контракт за медицинските действия.

През 2022 година ще се влеят 604 млн. лева повече средства в интерес на пациентите и на медицинските експерти, които се грижат за тях, изясни министърът.

С Анекса към НРД 2022 слагаме приоритет върху профилактика и превенция; електронно здравеопазване; детско и майчино здравеопазване; нарастване на заплатите на медицинските експерти и балансиране на неравенството в доходите; успеваемост, бистрота и надзор на здравната активност. Това е смяната, за която приказваме и в името, на която действаме. “ Това уточни министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова при подписването на Анекса към Националния рамков контракт за медицинските действия за 2020-2022 година сред Надзорния съвет на НЗОК и Българския лекарски съюз. „ Фокусът би трябвало да бъде върху здравето и благоденствието на българските жители. Разликата е, че тези средства би трябвало да се отпускат против съответни резултати с ясна идея и тактика, акцентира министърът.

Националният рамков контракт планува растеж от над 30% на цените на дейностите в извънболничната помощ, които влизат в действие със задна дата от 1 януари 2022 година Средно с 25% ще е нарастването от 1 май 2022 година в болничната помощ, изясни ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов.

„ Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от доста години да се преодолее диспропорцията и обръщането на пирамидата в посока предварителна защита и профилактика по отношение на болничното лекуване. Друг доста значим акцент е електронното опазване на здравето. С изработването на разпоредба на министъра на опазването на здравето, която е към края на своето публично разискване, ще се контролира методът на попълване на данните в Националната здравно осведомителна система (НЗИС). Концепцията е ясна – поетапно до 1 август дейностите, които НЗОК заплаща, ще бъдат обхванати от НЗИС, т.е. от една база данни. Това е стъпка към действително електронно пациентско досие “, изясни доцент Пандов.



Заместник-председателят на УС на БЛС доктор Николай Брънзалов уточни, че с новия НРД ще бъдат увеличени заплатите на медицинските експерти.

„ От 1 май до началото на август лечебните заведения би трябвало да обезпечат брутни заплати на личния състав в размер на 2 000 лева на доктор, 1 500 – на здравна сестра, 910 лева – на санитар. По този метод те ще могат да се възползват от контрактуваните приблизително по 25% по-високи цени на дейностите. Ако след 1 август лечебните заведения не съумеят да изпълнят условията за съществени заплати по Колективния трудов контракт, то тогава те още веднъж ще работят с увеличени цени, само че в размер на 15% “, посочи доктор Брънзалов. „ Много тежки бяха диалозите до момента в който намерим верния метод да бъдат ориентирани средствата там, където да бъде изпълнена политиката на страната в избраните области “, съобщи от своя страна шефът на НЗОК Проф. Салчев.

На подписването на Анекса към НРД участва и ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание доцент Антон Тонев.

„ Видях един същински преговорен развой, в който имаше едно партньорско начало без да има разделяне на позиции на по-голям и по-малък сътрудник. Смятам, че качеството на основания план като Анекс към НРД дава отговор на потребностите и на изискванията на българската здравна система. Ясно е, че предстоят промени, които се надявам да са за положително “, уточни доцент Тонев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР