Промяната трябва да започне от българските политициКорупцията разочарова желанията на

...
Промяната трябва да започне от българските политициКорупцията разочарова желанията на
Коментари Харесай

Шарже д`афер на САЩ Андриа Брулет-Родригез: „Магнитски“ е срещу тези, измамили българите

Промяната би трябвало да стартира от българските политици
Корупцията разочарова желанията на жителите за народна власт

Санкциите по закона “Магнитски ” не са ориентирани към България и българския народ, и българските жители. Това са наказания против съответни физически лица, които по наша преценка носят отговорност за злоупотреби със стотици милиони обществени средства. Това съобщи краткотрайно изпълняващата длъжността дипломат на Съединени американски щати в България Андриа Брулет-Родригез на провела се в София конференция “Антикорупция и национална сигурност ”, проведена от Министерството на правораздаването в съдействие с Базелския институт за ръководство и Центъра за проучване на демокрацията.

Форумът се организира в границите на самодейностите, включени в Годината на деяние, оповестена от президента на Съединени американски щати Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за народна власт през декември 2021 година

Брулет-Родригез напомни, че България е поела три уговорката, в границите на оповестената от президента Байдън Година на деяние - усилване на правосъдната власт, усилване на отговорността на основния прокурор и неговите заместници и подсилване на доверието към медиите и институциите, и означи, че Министерството на правораздаването, редица институции, както и гражданското общество работят за това тези задължения да станат действителност.

“За страдание предишното Народно заседание не съумя да реализира до дъно законодателните промени, заложени в Националния проект за възобновяване и развиване във връзка с правосъдната промяна, реформирането на прокуратурата и Висшия правосъден съвет, тъй че те да носят своята дължима отговорност ”, напомни Андриа Брулет-Родригез и добави, че българите от години упорстват за промени.

По думите є смяната би трябвало да пристигна от вътрешната страна, от българските политици, от техните задължения и отстояване на настояванията на жителите. Тя увери, че Съединени американски щати са подготвени да оказват помощ в тези старания във връзка с създаване на потенциал, техническа помощ и други средства, които могат да оказват помощ за реализиране на измененията.

“Корупцията разочарова жителите в демократичните им стремежи, понижава доверието на обществото и улеснява тези, които желаят да раздерат тъканта на обществото. Корупцията бърка в джоба на всеки българин ”, разяснява още Андриа Брулет-Родригез.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР