Промяната на геополитическата обстановка след окупацията на Крим е била

...
Промяната на геополитическата обстановка след окупацията на Крим е била
Коментари Харесай

Плевнелиев: МиГ трябваше да бъдат ремонтирани в Полша заради окупацията на Крим

Промяната на геополитическата конюнктура след окупацията на Крим е била мотивът за решението самолетите от военната авиация МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Полша. Това се разбра от показанията на президента Росен Плевнелиев, който през днешния ден се яви като очевидец по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев. Той е обвиняем поради контракта с Полша за ремонт на бойните самолети.
Плевналиев описа за среща на върха на НАТО през есента на 2014 година От нея е имало три извода - всички страни са поели явен ангажимент за разработване проект за деяние, техниката на всяка страна трябвало да стане съвместима с тази на НАТО и до 10 години всяка страна би трябвало да усили парите за защита. Повод за изводите от срещата станал фактът, че след окупацията на Крим европейският кротичък дневен ред е бил взривен, изясни Плевнелиев. На тази среща Полша била посочена като добър образец, че е съумяла да съвмести авиацията си с натовската.
След това на 27 април 2015 година президентът е свикал съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност. Членовете му излизат със мнението, че въоръжените сили на България би трябвало да станат съвместими с тези на сътрудниците от алианса. Плевнелиев изясни, че през това време Полша е говорила и с други някогашни комунистически страни, че може да ремонтира техните авиации. По думите на Плевнелиев Полша е предложила доста преференциални условия.
Съвместимостта с авиацията на НАТО е от голяма важност, тъй като в противоположен случай другите страни членки не биха могли да разпознаят българските изтребители и могат да ги одобряват за вражески, разясни Плевналиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР