Промяната касае термини, които се тълкуват като расисткиОбщността на отворения

...
Промяната касае термини, които се тълкуват като расисткиОбщността на отворения
Коментари Харесай

Red Hat ще ликвидира „проблемния” език в своя код

Промяната касае термини, които се поясняват като расистки

Общността на отворения код е решена да отстрани расистската терминология
(снимка: CC0 Public Domain)

Red Hat даде обещание да отстрани „ проблематичния ” език от своите платформи. В обява в блога на компанията основният шеф по технологиите Крис Райт съобщи, че компанията ще „ сътвори екип, който да одитира нашата лична работа – нашия код, документи и наличие – и да разпознава евентуално разединяващ език ” .

Термините, употребявани в общността с отворен код, които постоянно провокират разногласия и разцепление, включват „ стопанин ” и „ прислужник ” (master, slave). Тези термини се употребяват за означаване, когато даден развой има надзор над различен. Борави се и с понятия като „ черен лист ” и „ бял лист ” – неща, които са неразрешени, и неща, които са позволени по дифолт.

„ Когато разгледахме за какво някои думи към момента се употребяват в отворения код, поставихме въпроса за какво те не престават да съществуват и какво можем да създадем ”, сподели Райт пред Motherboard.
още по тематиката
Съобщението на Red Hat последва сходен ход на Github, който разгласи по-рано този месец, че ще преименува структурата на клоновете си по дифолт, употребена на нейната платформа, от „ стопанин ” на „ водещ ”.

Призивите за унищожаване на расистката терминология от софтуера и езиците за програмиране съществуват не от през вчерашния ден. През 2018 година Python – един от най-хубавите езици за програмиране в света – отстрани термините „ стопанин ” и „ прислужник ” от своя език за програмиране. Този ход беше съпроводен от плевел спор измежду разработчиците, като някои се съгласиха, че „ прислужник ” е обидна дума, само че мнозина упорстват, че „ стопанин ” не е.

Red Hat, добре позната в общността на Linux и отворения код, съобщи, че ще стартира одита си посредством осъществяване на промени в наличието, където такава терминология се употребява концептуално, като отбелязва, че измененията в кода могат да лишават време, защото включват смяна на конфигурации, употребявани от към този момент работещи съоръжения.

„ Проектите с отворен код са място за всички хора – да се съберат и да допринесат. Тя би трябвало да бъде приветлива среда за всички ”, сподели Райт. „ Този диалог касае нещо по-голямо и по-значимо от Red Hat. Надяваме се и други да поемат този ангажимент и да ни оказват помощ по-бързо да стигнем до същинска смяна ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР