Промишленото и индустриалното производство в САЩ се свиха изненадващо през ...

Промишленото и индустриалното производство в САЩ се свиха изненадващо през

Изненадващ спад на индустриалното производство в САЩ през септемвриПромишленото и индустриалното произвеждане в Съединени американски щати се свиха изненадващо през септември предвид на силен спад на автомобилното произвеждане заради дефицита на полупроводникова техника, показват финалните данни на Федералния запас.

Индустриалното произвеждане се понижи през септември с 1,35 по отношение на август, когато означи спад с 0,1 на 100 (низходяща инспекция от покачване с 0,4%), до момента в който осредните упования бяха за повишаване с 0,2 на 100.

Промишленото произвеждане се сви с 0,7%, до момента в който производството на коли и на елементи за тях се срина с цели 7,2% поради продължаващия дефицит на полупроводникови чипове.

Производството при комуналните услуги също спадна с 3,6 %, защото търсенето се ограничи съществено поради по-топлия от обичайното август, до момента в който минно-добивното произвеждане спадна с 2,3 % заради продължителните отрицателни последици от урагана Айда.

Графика на индустриалното произвеждане на месечна база" Негативните резултати от урагана Айда неизбежно ще отшумят, само че рестриктивните мерки от страна на предлагането ще бъдат с нас за още прочуто време “, уточни Орен Клачкин, водещ американски икономист в Oxford Economics. " Трудностите при логистиката са най-проблемните, а дефицитът на входящи запаси, рестриктивните мерки при наемането и малкият авариен вътрешен производствен потенциал утежняват в допълнение производствените казуси ".

" Очакваме предлагането да навакса търсенето към средата на 2022 година, само че може да отнеме повече време за преодоляване на тези предизвиквания ", добави той и означи, че данните, оценяващи упованията за търсенето в бъдеще, ще останат стабилни през следващата година.

Според данните на Фед, потреблението на индустриалния потенциал се е намалил през септември до 75,2% от 76,2% през август.

Капацитета в промишленият бранш пък е понижен до 75,9%, до момента в който потреблението на потенциала в минния и комуналния браншове се е намалил надлежно до 73,9% и 73,0%.

Въпреки спада през септември, Фед означи, че общото индустриално произвеждане през цялото трето тримесечие е нарастнал с 4,3% на годишна база, отбелязвайки покачване с най-малко 4% за пето предно тримесечие.

Източник: bnr.bg