Променят методиката за оценка на медицинската експертиза. Националният съвет за

...
Променят методиката за оценка на медицинската експертиза. Националният съвет за
Коментари Харесай

Променят методиката за ТЕЛК

Променят методиката за оценка на здравната експертиза. Националният съвет за тристранно съдействие разиска готвените промени, които бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ .

Двете организации удариха рамо на държавното управление за измененията в здравната експертиза , регламентирани в Проект на разпореждане на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза.

 Валери Симеонов и Димитър Манолов броят махалите с всеобща епилепсия
Валери Симеонов и Димитър Манолов броят махалите с всеобща епилепсия

Новата разпоредба за ТЕЛК подсигурява по-малко корупция

" Механизмът, по който ще се прави здравната експертиза - отсява всички случаи, при които има струпване и реализиране на един нереално висок % на инвалидизиране от по-маловажни болести или такива, които нямат нищо общо с индивида ", съобщи вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос за гаранциите, с които ще се избегне всеобщо разболяване на цели села.

Той подчертава върху метода на образуване на ТЕЛК-овете на ротационен принцип, като упованието е по този метод да се понижи корупционният напън върху тях .

На въпрос дали ще изиска от НЕЛК да влезе във въпросните села и махали с епилепсия, Симеонов съобщи: " Никакво очакване, наредбата влиза в действие от момента, в който бъде оповестена. Никакво очакване няма да има. Тези случаи незабавно се набиват в очи - села, махали със сходни болести , всички със заболяване на горните дихателни пътища и то единствено в един квартал " , разяснява Симеонов.

 БСК скептични за измененията в наредбите за здравна експертиза и картотека
БСК скептични за измененията в наредбите за здравна експертиза и картотека

Пречат отклонения от главните правила в законодателството и положителните практики

По думите му мъчно би могъл да бъде осъществена инспекция и надзор на въпросните цели махали от НЕЛК.

" С наредбата променяме философията на образуване на медицинката експертиза ", разяснява още той.

" НЕЛК това му е работата . Защо аз до го желая - в случай че би трябвало ще го желая ", разяснява вицепремиерът по отношение на въпросната инспекция.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов добави, че това е искане на самите организации на хората с увреждания - да се направи инспекция, да се извадят решенията на географска карта и Затова настояването е НЕЛК да имат опция да работят освен по документи, само че и да им се даде опция за действителни инспекции . Той настоя, че в този момент с тази нормативна опция се основава опция хората с увреждания, които все още са получили някакви права, те да бъдат изгубени. " Тази промяна би трябвало да се случи по различен метод. Първата стъпка е установяването на това, което назоваваме подправени ТЕЛК-ове и на това разчитахме в Наредбата, която ще регламентира методът, по който ще работят тези институции ", аргументира се Манолов.

 Работодателите настояха още веднъж за промяна на ТЕЛК
Работодателите настояха още веднъж за промяна на ТЕЛК

Велев: ТЕЛК е повсеместен документ и мощен тласък за измами

Той сложи въпроса и до каква степен НЕЛК ще е в положение да ревизира решенията на предходните комисии. От отчета на министъра на опазването на здравето излиза наяве, че това ще е допустимо единствено по документи.

Манолов съобщи, че това, което си е разрешил да предложи е към тази дата в безспорна стойност заплащанията ще бъдат непокътнати такива каквито са . Така правата на хората с увреждания да бъдат обезпечени.

КНСБ, макар че в началото се въздържа от поддръжка , в последна сметка поддържа готвените промени.

От БСК настояха за доста по-радикален метод , подбуден от мащаба на проблемите, с които се сблъскват. БСК още веднъж настоя за приемането на интернационалната подредба на работоспособността, уврежданията и здравето на СЗО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР