Променя се средата, в която ще произвеждат българските производители. Намаляват

...
Променя се средата, в която ще произвеждат българските производители. Намаляват
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Променя се средата за българските производители

Променя се средата, в която ще създават българските производители. Намаляват се на половина пестиците и антибиотиците. В този миг, когато се разисква европейсктата тактика " от фермата до трапезата ", е доста значимо България да има образувана национална позиция.Това сподели в обзорното предаване на Радио " Фокус " " Това е България " евродепутатът Сергей Станишев, в разбора на провокациите пред Европейски Съюз и България и обезпечаването на храна, както и тематиката за конференцията,  която ще се състои по негова инициатива в петък и ще разисква същите проблеми.

Той разяснява тактиката на европейската комисия " от фермата до трапезата " и политиките и възможностите за финансиране на европейския селскостопански бранш: " Тази тактика е призната 2020 година и би трябвало до 2030 година да осигури съществени промени в селскостопанската политика на Европейския съюз. Това е една от главните политики, 1/3 от бюджета на Европейски Съюз отива там. Около 30 законодателни акта вървят като част от тази тактика. Засега тя не е наложителна за страните, само че последователно навлиза и се трансформира в действителност, още повече, че и политиките и заплащанията в интервала 2023-2027 година за българските аграрни производители в  немалка степен ще бъдат към този момент обвързани с нея ", сподели Станишев като добави, че тази тактика планува до 50 % понижаване на химически по-опасни пестициди, както и съкращаването на половина на използването на антибиотици.

" Има доста чувствителни сфери, които трансформират и ще променят средата, в която ще създават българските производители, и продуктът, който ще стига до потребителите ", посочи Станишев.

По думите му, доста е значимо в този момент, сега, в който се разисква тази тактика, в който предстоят договаряния сред комисията, парламент и Европейски съвет, България да има образувана, с доста широко участие, национална позиция.

" Искам да благодаря на министъра на земеделието, че пое тази самодейност, за сходна конференция, и министерството доста съществено се е заело, тъй като е значимо бъгаските производители да знаят какво следва и да се включим в полемиката на европейско равнище, да намерим своите сътрудници, които схващат нашите причини, които имат сходни проблеми и да намерим уравновесено решение, което да разреши развиване на българското земеделие - д абъде стабилно, конкурентоспособно и да основава работни места, които са значими за нашата страна ", добави Станишев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР