Променя се парадигмата на професионалното образование, заявиха от БСКВ бързо

...
Променя се парадигмата на професионалното образование, заявиха от БСКВ бързо
Коментари Харесай

Нахлуването на ИКТ налага учене през целия живот

Променя се парадигмата на професионалното обучение, обявиха от БСК

В бързо изменящата се бизнес среда към този момент е годна максимата, че не огромният гълтам по-малкия, а бързият гълтам по-бавния

„ Каквото е образованието през днешния ден, такава ще е стопанската система на следващия ден! “. С тази максима шефът на Националния център за оценка на компетенциите при БСК Томчо Томов разказа в резюме нуждата от слагане на образованието като приоритет №1 в народен и европейски проект. Това стана по време на срещата на генералните шефове за професионално обучение и образование (ПОО) на страните от Европейски Съюз, която се организира в Резиденция „ Бояна “, в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според Томов, налице е смяна в настройките и моделите на ръководство на хора, при което сериозно значение получават политиките по развиване на човешкия капацитет, прехвърлянето на познание в организацията, намирането, развиването и задържането на гении.

„ Масираното навлизане на ИКТ, превръщането на данните в „ суровина “ на осведомителната ера основава възходяща „ просветна “ конкуренция, която се основава на знанието и концепциите. Инвестициите към този момент се насочват към нови концепции, нововъведения и планове, за сметка на разширението на индустриални мощности и уреди. Променя се методът на мислене, а в бързо изменящата се бизнес среда към този момент е годна максимата, че не огромният гълтам по-малкия, а бързият гълтам по-бавния “, сподели Томчо Томов.

Ето за какво, съгласно представителя на БСК, от основно значение е гъвкавият отговор на ПОО към динамичността в потребностите на пазара на труда. „ ПОО би трябвало да се трансформира в прелъстителен и стимулиран избор в ръководството на кариерата. Необходимо е, също по този начин, основаването на модерна система за прогнозиране на потребностите от квалификации, гъвкаво и бързо реагиране на потребностите на пазара на труда от нови и осъвременени квалификации “, съобщи Томчо Томов.

Според него, належащо е още основаването на работещ механизъм за следене реализацията на приключилите и даване на противоположна връзка за качеството на образованието. „ ПОО би трябвало да се отвори към ученето през целия живот, към неофициалното образование, към опциите за придобиване и валидиране на детайли от обособени квалификации, обезпечаване на „ хоризонтална “ и „ отвесна “ проходимост сред другите специалности и квалификационни степени, транспорт на заеми към висшето обучение “, сподели още Томов.

Необходима е смяна в парадигмата на ПОО, включително:

Не на последно място, Томчо Томов обърна внимание върху потребността от работещи модели на взаимоотношение сред бизнеса и ПОО, включително практическо образование в действителна среда (учене посредством правене и преживяване), създаване на онлайн платформи за трансфер на познание по отношение на процеси и технологии, платформи за основаване на е-уроци, електронни симулационни бизнес модели, онлайн принадлежности за оценка, секторни квалификационни фондове, центрове за образование и оценка, и други

В умозаключение, Томов цитира Алберт Айнщайн, съгласно който „ Не можем да решим проблемите, като използваме същия метод на мислене, който сме употребявали, когато сме ги създавали “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР