Промените в Закона за защита на личните данни, свързани с

...
Промените в Закона за защита на личните данни, свързани с
Коментари Харесай

Юристи: Законът за личните данни води до цензура

Промените в Закона за отбрана на персоналните данни, свързани с условията към журналистическите текстове, водят до цензура и би трябвало да бъдат анулирани. Така звучат мненията до Конституционния съд на адвокати, публицисти и президента Румен Радев. Спорните промени в закона, направени поради еврорегламента за персоналните данни (GDPR), бяха признати в началото на годината. Те стигнаха до Конституционен съд по тъжба на 55 депутати от Българска социалистическа партия, откакто Народното събрание преодоля наложеното от президента несъгласие.

Конституционното дело е поради един от най-сериозните проблеми в закона - регламентацията на обработването на персонални данни с журналистически цели. Законът споделя, че админът на персонални данни, т.е. медията, би трябвало да взема поради за всеки обособен случай 10 фактора - естеството на персоналните данни, въздействието, което разкриването им ще окаже върху " притежателя " им, и положителното му име, условия, при които персоналните данни са станали известни на журналиста, и така нататък

Това законодателно решение всъщност позволява цензура и нарушава салдото сред двете съществени права, като основава подчинено състояние на свободата на словото по отношение на отбраната на персоналните данни, пишат до Конституционен съд от Програма " Достъп до информация ". Те се аргументират с практиката на Конституционния съд, Европейския съд по правата на индивида и на Върховния административен съд и настояват, че сходна законодателна уредба поначало не е нужна. " Не бива да се отминава с лека ръка и събитието, че страните в Европа, които минаха преди към три десетилетия от тоталитарен режим към народна власт и господство на закона, са изправени пред нови провокации, които включват опити за утежняване на отбраната на главните права, в това число свободата на изложение на сериозни позиции, и за намаляване на правосъдната система. В този подтекст решението по актуалното дело е опция за одобряване на висша демократична полезност, каквато е салдото сред конкуриращи се съществени права и свободи ", се споделя още в мнението.

Искането за анулацията на текстовете от закона е подкрепено от Съюза на българските публицисти. И президентът Радев написа до Конституционен съд, че противоречивата норма противоречи на конституцията и цялото общество ще бъде пострадало от нея. " Тази свръхрегулация се явява несъразмерна, небалансирана мярка по отношение на свободите на изложение, нужни за развиването на едно демократично общество ", счита президентът. Професорът по медийно право Нели Огнянова също твърди, че " има риск от вцепеняващ резултат върху свободата на изложение и автоцензура ". И добавя, че правовата страна не търпи формулиране на неразбираеми и двусмислени законови разпореждания.

В ПОДКРЕПА

Очаквано, от Комисията за отбрана на персоналните данни, които написаха закона, го поддържат. Становище, че в медийните критерии няма нищо притеснително, са пратили още държавното управление, Български юристи за правата на индивида, Фондация " Национален съвет за журналистическа нравственос " и Сдружение " Асоциация за отбрана на персоналните данни ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР