Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) най-вероятно ще

...
Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) най-вероятно ще
Коментари Харесай

Законът за корпоративното облагане бе приет със задна дата от 1 януари

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) най-вероятно ще влязат в действие със задна дата - от 1 януари 2022 година В четвъртък те бяха утвърдени на първо четене в пленарна зала.

Цончо Ганев от " Възраждане " означи, че поради противоположното деяние текстовете могат да бъдат оповестени за противоконституционни. По изключение с решение на Народно събрание това може да стане, отговори Кристиан Вигенин, председателстващ съвещанието.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански обърна внимание, че в отчета на комисията е посочено, че датата е в несъгласие със Закона за нормативните актове и може да докара до противоконституционност на нормите. Но, означи той, не е във щета за българските компании и жители даже с ретроактивното си деяние.

Промените плануват ограничение на случаите на данъчно обмисляне, водещи до данъчно необлагане или до доста по-ниско облагане, надлежно до понижаване на опциите за злоупотреби и отклоняване от данъчно облагане, се показва в отчета на бюджетната комисия.

Предлага се приравняване на избрани хибридни формирания, учредени или открити в страната, които са отвън обсега на данъчно задължените лица от ЗКПО, на данъчно задължени лица при избрани условия. Тези правила не се ползват за груповите капиталови схеми.

Така всички данъчно задължени лица у нас, които подлежат на облагане с корпоративен налог и имат следени задгранични сдружения, без значение от формата на облагането им, ще попадат в обсега на характерните правила за установяване на данъчния финансов резултат в случаите на следено задгранично сдружение.

Със законопроекта се предлага и категорично споразумяване на данъчното отнасяне на резултата от контракти за продажба с противоположен лизинг, систематизиран като действен, в случаите, в които се ползват интернационалните счетоводни стандарти.

В преходните и заключителните разпореждания се вършат промени и в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Предоставя се опция справките по закона за изплатените през годината приходи и за удържаните налог и наложителни осигурителни вноски да могат да бъдат подавани от наследниците по закон или по наследство, както и от заветниците или от техните законни представители на едноличните търговци или самоосигуряващите се лица, умряли през данъчната година, които са били работодатели или платци на приходи.

Предвиден е и временен режим, според който смяната да може да бъде приложена и за справките, за които задължението за подаване поражда след 31 декември 2021 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР