Промените в Закона за хазарта, внесени от народния представител от

...
Промените в Закона за хазарта, внесени от народния представител от
Коментари Харесай

Промените в Закона за хазарта влизат в парламента

Промените в Закона за хазарта, импортирани от народния представител от Обединени патриоти Валери Симеонов, влизат за разглеждане в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.
В средата на предходната седмица Комисията по бюджет и финанси поддържа на първо четене измененията в Закона за
хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се провеждат само от Българския състезателен тотализатор, осведоми БГНЕС.

Собствениците на частни лотарийни игри от своя страна излязоха с позиция, в която се показва, че са изплатили всички дължими по закона налози и такси и съблюдават буквата на закона подобен, какъвто той е. В публична позиция, подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, Национална
лотария АД, Евробет и БАРХИ, декларират, че противоконституционно лишаване на настоящ лиценз носи своите правни последици и евентуални финансови компенсации в размер на милиарди.

Вносител на текстовете е водачът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му с измененията тотализаторът ще усили неведнъж приходите си, част от които ще може да се пренасочат към развиването на спорта в България.

Предложението планува още лотарийни талони да се продават само в лицензирани от Комисията по
хазарта обекти, които обаче не би трябвало да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от учебни заведения и университети.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ с ограничението на опцията различен с изключение на Българския състезателен тотализатор да прави активността по
лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се популяризира. Годишно българските жители, нормално пенсионери, дават над 1 милиарда лв. за една игра, която заблуждава, че не е хазарт, заяви тя.

Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) влязоха в Държавната комисия по
хазарта, откъдето иззеха документи.

Изпълнителният шеф на АДФИ Георги Начев направи изказване пред публицисти, че до момента инспекцията по проблема с таксите на хазартния бранш, която им била предоставена от финансовия министър Владислав Горанов, е посочила, че страната е можела да получи 210 млн. лева повече през последните пет години единствено от моментни
лотарии.

АДФИ ревизира Държавната комисия по
хазарта за интервала 2014-2019 година за дължимите такси за хазарт. Според член 30 алинея 3 от Закона за хазарта за поддържане на лиценз и за образуване на хазартни игри, Комисията събира държавна такса в размер на 15% от направените залози за всяка игра. Начев съобщи, че държавната такса за моментна лотария и всички останали е видно, че би трябвало да бъде 15% върху направените залози за всяка игра. Единственият оператор, който е заплащал въпросната държавна такса е държавното дружество „ Български състезателен тотализатор “. Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра са заплащали държавна такса от 20 на 100.

Днес депутатите ще пристъпят към първо четене на законопроекта незабавно след гласуването на вота на съмнение към държавното управление на Бойко Борисов поради неуспеха в политиките по околната среда, водната рецесия в Перник и ръководството на боклука.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР