Промените в Закона за енергетиката не отразяват напълно направените предложения

...
Промените в Закона за енергетиката не отразяват напълно направените предложения
Коментари Харесай

КЕВР ще иска информация от ЧЕЗ дали сделката е финализирана

Промените в Закона за енергетиката не отразяват изцяло направените оферти от Комисията за енергийно и водно контролиране. Това разяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов, откакто Народното събрание гласоподава на второ четене следващата корекция в закона.

Според Иванов, текстовете не дават явен правилник по какъв начин ще работи КЕВР по договорката за ЧЕЗ.

„ За момента нямаме изясненост, по причина, че нашето гледище в текстовете на закона, критериите и параметрите, по които КЕВР да вземе съответното решение, не беше направено. Очевидно решението по договорката ще се взима въз основата на мнения от всички държавни органи, които имат отношение”, изясни ръководителят на КЕВР

Иван Иванов разясни още, че въпреки всичко, в случай че законът влезе в настоящия си тип, КЕВР ще изиска от чешките притежатели в Прага публично да отговорят дали договорката е финализирана.

Председателят на КЕВР обърна внимание и на разширените пълномощия, които й се дават от Народното събрание. С поправките специалистите ще могат авансово да дават мнения за сключването на огромни покупко-продажби в бранша. „ От една страна, условието както по този текст по този начин и по други с възлагане на спомагателни пълномощия, може да се пояснява и като самопризнание. От друга страна, обаче, новите задания ще изискват спомагателен административен капацитет”, счита Иван Иванов.

За наемането на нови фрагменти средства ще са планувани средства следващата година с Бюджет 2018. Ако Народното събрание, изиска от КЕВР влезе в новата си роля занапред, Иванов няма изясненост по какъв начин ще финансира наемането на нови специалисти.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР