Промените в световната икономика детронираха Apple като най-скъпа компания в

...
Коментари Харесай

Apple вече не е най-скъпата компания в света


Промените в международната стопанска система детронираха Apple като най-скъпа компания в света (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният водач Apple към този момент не е най-скъпата компания в света. Петролният колос Saudi Aramco изпревари Apple в класацията на корпорациите с най-голяма пазарна капитализация.

Пазарната оценка на Aramco доближи малко под 2,43 трилиона $ в сряда, съгласно FactSet. Apple, която поевтиня с повече от 5% по време на търговията в Съединени американски щати в сряда, в този момент коства 2,37 трилиона $.

Тази смяна и като цяло класацията на най-скъпите компании имат най-вече алегорична стойност. Тенденциите от този тип демонстрират по какъв начин се трансформира световният пазар, какво се цени най-вече. Видно е, че рокадата на първото място е функционалност на изменящите се пазари, възходящите цени на горивата, инфлацията, проблемите с веригите за доставки.

Цените на енергийните артикули във всички райони на света се повишават. В същото време вложителите разпродават акциите си в няколко от водещите до момента промишлености, в това число софтуерната – заради опасения от утежняване на икономическата среда. Това е част от обяснението за Apple и други софтуерни компании губят от пазарната си стойност напоследък.

В същото време показателно е, че акциите на Aramco са поскъпнали с над 27% през отминалата част от 2022 година През март петролният колос заяви, че облагата му за цялата отминала година се е нараснала повече от два пъти – заради растящите цени на петрола.

В събитията в класацията на най-скъпите компании има още една символика – през 2020 година Apple изпревари Saudi Aramco, с цел да стане най-ценната обществено търгувана компания в света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР