Промените в света на изкуството, продиктувани от новата реалност, са

...
Промените в света на изкуството, продиктувани от новата реалност, са
Коментари Харесай

Галеристите с лъвски сърца

Промените в света на изкуството, подбудени от новата действителност, са все по-интересни. Колекционери със пристрастеност и доста пари от IT средите, както и нови музеи, които влагат в стойностни сбирки - това се очерта като наклонност след последното международно арт ревю FIAC в Париж. Един от великаните в сектора, галеристът Дейвид Зуърнър, разяснява, че с изключение на упования спад в продажбите се следи и пренареждане в първите редици на колекционерите. Все по-често измежду познатите имена попадат нови и нови ценители, подготвени да влагат съществени суми в творби на изкуството. Обикновено това са притежатели на софтуерни бизнеси, които не употребяват консултанти, а се доверяват на личния си усет и на опита, насъбран от постоянните визити на арт изложби.
Източник: GALLERIA CONTINUA
В това число и един от огромните арт конгреси - FIAC, който през 2021 за първи път се организира в гигантска тента пред Айфеловата кула. (От десетилетия нормалната локация на тази среща сред художници, галеристи, консултанти и колекционери е в " Гран Пале ", само че поради ремонт изданията на FIAC до 2024 година ще се провеждат в тази тента.)

Специално за FIAC и заради огромния зрителски интерес италианската изложба " Континуа ", която наскоро отвори новото си галерийно пространство в парижкия квартал " Маре ", удължи изложбата " Нещо за правене ". Куратор на изложбата е нашумелият махленски актьор, прочут с буквите JR (Джей Ар). Сред особено подбраните от него създатели на изложба " Континуа " са Аниш Капур, Янис Кунелис, Ай Уейуей и българският актьор Недко Солаков.

В първите месеци на 2022 година екипът на галерията показва някои от топ артистите си със независими експозиции в знакови пространства из целия свят. До края на април в музея за модерно изкуство в Люксембург ще е подредена изложбата на Недко Солаков A Corner Solo Show #1, а в галерийното пространство на " Континуа " в Рим е груповата галерия " От всички цветове ", в която се открояват работите на Даниел Бурен, Аниш Капур, Янис Кунелис и Микеланджело Пистолето. Все актьори, които работят с италианската изложба от десетилетия и не крият чувството си за " семейство " с създателите й.
Реклама
" Континуа " има седем " филиала " по света (Куба, Китай, Франция (две локации), Италия (две локации) и Бразилия).

Създадена е през 1990 година от трима другари, съвсем незабавно след дипломирането им от университета - Марио Кристиани, Лоренцо Фиаски и Маурицио Риджило. В албума " Лудост ", който се появява през 2015 година, с цел да означи 25-годишния празник на " Континуа ", Лоренцо Фиаски споделя и тайната на дълголетието на тяхното начинание. " С момчетата се познаваме от 13-годишни и концепцията за изложба, с която да поддържаме млади актьори в Италия, беше продължение на детската еуфория, с която дружно откривахме света. "
Тримата основатели на " Континуа " (от ляво на дясно: Лоренцо Фиаски, Маурицио Риджило и Марио Кристиани) пред работата на Недко Солаков Big & Small (2020) в Galleria Continua, Les Moulins Източник: Courtesy: the artist and GALLERIA CONTINUA
По това време съгласно думите на Лоренцо Фиаски в Тоскана, където отваря порти първата им изложба, към момента няма деен артистичен живот и те постановат своя личен принцип - " следвай сърцето си и подкрепяй актьори, които харесваш ". Така е и до през днешния ден, по тази причина дефинират постоянно своите създатели и като другари.

" Когато започнахме приключението " Континуа " в малко градче в Тоскана, наречено Сан Джиминяно, незабавно ни стана ясно, че би трябвало да се целим в по-широката аудитория, тъй като и тримата имаме вяра, че културата и изкуството са за всички. Тогава се обединихме към концепцията, че би трябвало да влагаме в удължение на живота и продължителността на нашето културно завещание, откъдето пристигна и наименованието на галерията - " Континуа ". Разбира се, по пътя срещнахме доста компликации и провокации, само че те единствено затвърдиха ентусиазма и упоритостта ни, както и ни демонстрираха, че посоката е вярна. "
Реклама
Благодарение на усета и опита, който натрупват, съумяват да осъществят доста значими изложения в галерийните си пространства в Китай, Куба, Франция и Бразилия. Не е инцидентно, че към този момент нямат интерес към места като Ню Йорк и Лондон - там просто е пренаситено.

Винаги цветни като облекло, шумни като наличие и откровени в позицията и оценката си, порасналите момчета, които започват " Континуа " като " план на сърцето ", влагат в артистите, публиката и пространствата си с внимание.

По всичко проличава, че с изключение на да ръководят добре своите галерии в друг културен подтекст, тримата умеят и да трансформират локалната артистична среда. Въпреки деликатността на обстановката с някои детайли на изкуството в Китай (голота, политическо наличие и пр.) и Куба да вземем за пример основателите на " Континуа " постоянно съумяват да поддържат положителния звук с формалните управляващи и в това време да проправят пътя на изложбите и артистите, в които имат вяра.
Източник: GALLERIA CONTINUA
" От откриването на първото ни пространство в Тоскана през 1990 година пораснахме доста. Промениха се доста неща, в това число ролята на галерията и ролята на актьора в актуалния свят. Галерията еволюира и от изложбено пространство се трансформира в лаборатория за развиване на планове, хрумвания , работим с разнообразни мащаби и залагаме разнообразни цели. Това, несъмнено, се отрази и на публиката, която също претърпя своята промяна ", споделя в едно изявление Фиаски.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
На пръв взор демократичният дух в менажирането на изложба от трима се подчинява на доста строги правила, които всички съблюдават. Приятелството, което съхраняват от 1978 година, е минало през доста тествания, по тази причина и тримата следват главното предписание - в случай че някой открие актьор или галерия, която го въодушевява, би трябвало да убеди другите двама, че инвестицията на време и пари си заслужава.

По думите на единия от основателите, представен в " Арт ревю ": " Не се заблуждавайте, че при нас постоянно царува мир и съгласие. Спорим доста, само че водещото постоянно е желанието да запазим чисти името, смисъла и наличието на " Континуа ".
Източник: GALLERIA CONTINUA
В каталога с актьори на галерията се открояват имената на Антъни Гормли, Кики Смит, Карстен Хьолер, Микеланджело Пистолето, Джонатас де Андраде, Иля и Емилия Кабакови, Сузана Пилар и Шилпа Гупта. Все актьори, които подхождат с изключително внимание към избора на галеристите си и не вършат взаимни отстъпки.

Друг мощен акцент в работата на " Континуа " е връзката с историята. Затова избират деликатно и местата, където отварят галерийни пространства. В Сан Джиминяно е постройка на някогашен спектакъл, в Пекин е някогашна фабрика за оръжия, в Сао Пауло е стадион, във Франция - мелница, в Хавана - някогашна постройка на кино в китайски квартал - все места, които носят доста история и доста минало в себе си - " връзката сред минало, настояще и бъдеще, връзката сред петте континента и сред поколенията, все значими неща за работата ни ".
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
На страницата на галерията има настояща информация за многочислените изяви на нейните актьори по целия свят, проведени с обсег от основателите на " Континуа "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР