Промените в Общия устройствен план имат стратегическо значение за градоустройството

...
Промените в Общия устройствен план имат стратегическо значение за градоустройството
Коментари Харесай

Жилищата поскъпват и заради мудната администрация

Промените в Общия организационен проект имат стратегическо значение за градоустройството в дълготраен проект, само че значителният проблем при развиването на териториите остава затрудненото приемане на Подробните устройствени проекти по региони. Около това мнение се сплотяват членовете на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Организацията включва водещи строително-инвестиционни компании, работещи най-вече на територията на Столична община, с общ пазарен дял сред 55% и 65%.

„ Започнатите договаряния и публични разисквания на измененията в Общ устройствен план на София са стъпка в вярната посока. Но не трябва да се подценява основното значение на Подробните устройствени проекти, които имат съществена роля за поддържането на капиталовата интензивност по региони. Тежките административни процедури основават предпоставки за напрежение сред вложители и жители и затрудняват реализирането на нови планове. Затова ние ще настояваме за ясни и елементарни правила при процедурите по приемане на Подробен устройствен план “, разяснява Георги Шопов, ръководител на Управителния съвет на НАСП.

По думите му изработването на нов Общ устройствен план би трябвало да се извърши през идващите две години, когато пазарът се успокоява, а не в интервал на висока строителна интензивност. По този метод ще се избегнат безредни дейности, подбудени от капиталовите планове за обособени региони или планове. Забавянето на темпа на напредък на пазара дава време на всички участници – строителни бизнесмени, жители, специалисти и институции, да прегледат обширно опциите за систематизиране на териториите и да вземат най-хубавото решение.

„ Сега е моментът да се замислим по какъв начин желаеме да се развива София – като град с ясно обособени „ спални “ и бизнес зони, или с територии със смесено предопределение. Световната процедура сочи, че решение за понижаване на трафика сред тези региони е опциите за работа и живеене в границите на едно място. Натовареността на транспортните връзки е проблем, който назрява от ден на ден у нас и постанова съществени промени. Затова имаме вяра, че при планирането би трябвало да се залагат повече зони със смесено значение “, прецизира Шопов.

ЖИЛИЩНИЯТ ПАЗАР ПРЕЗ 2018 Г.

През миналата година се следи висока строителна интензивност в отговор на устойчивото търсене. Със 107% повече жилища в София са приключени през 2018 година по отношение на миналата година, сочат данните на Национален статистически институт. В столицата е почнало строителството на 7989 жилищни единици, което е с 63% повече по отношение на 2017 година Въпреки забележителното повишение на размера парцели на пазара, в избрани региони търсенето продължава да надвишава предлагането, което води до растеж на цените от 7.5% на годишна база.

„ Инвестицията в жилищни парцели остава най-сигурният и преференциален метод за запазване цената на капитала. На фона на лихви по депозитите близки до нула и годишна инфлация към 3%, доходността от отдаване чартърен е близо 5% на годишна база. Устойчивият растеж на работните заплати, ниската безработица и стабилната стопанска система основават спомагателен тласък на купувачите за сключването на договорка. “, споделя Асен Чавдаров, член на УС на НАСП.

Потребността от обезпечено паркиране при покупка на ново жилище води до промени при проектирането на постройките, показват членовете на НАСП. „ В множеството нови планове комерсиалните площи на партерните етажи към този момент са сменени с гаражи, а пространството на паркиране се усвоява оптимално посредством спомагателни механизми за паркиране на повече от един автомобил на едно място “, добавя Ивайло Митев, член на УС.

Все по-отчетлива става наклонността да се усилва броят на жилищата в една постройка, показват от Асоциацията. Причината се корени в устрема към по-мащабни планове, които разрешават по-ниска себестойност на строителството и предложение на по-достъпни цени. „ Реализирането на една по-голяма постройка спрямо няколко плана с по-малко жилищни единици облекчава отчасти административната тежест. Това, ведно с по-ниските разноски и икономии от мащаба, предопределят значително решението при проектирането. В резултат се открива опция да влагаме повече средства в заобикалящата инфраструктура “, прецизира Митев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР