Промените в климата в последните десетилетия са пряко свързани и

...
Промените в климата в последните десетилетия са пряко свързани и
Коментари Харесай

Притеснителните промени, които се случват в горите

Промените в климата в последните десетилетия са директно свързани и с промени във флората и фауната, които предизвикват. Докато животните мигрират и еволюират, с цел да се приспособят към новите условия, растенията не всеки път съумяват да се трансформират към по-добро.
 Климатичните промени, птиците, рибите и по какъв начин се отразяват на животните
Как животните се приспособяват към климатичните промени

Въпрос на оцеляване

Според огромно изследване, извършено от екип интернационалните учени и арбористи, протичащите се в последния век климатични промени водят до промяна на горите по света. Тя се характеризира най-много с смяна в междинния размер на дърветата - те стават по-ниски .

Повишаването на температурите и ниватa на въглероден диоксид в атмосферата води и до съществено понижаване на възрастта на дърветата . В горите се следят все по-малко вековни или доста остарели екземпляри, за сметка на доста по-млади дръвчета.
 Снимка 481336

Tова, на пръв взор, може да ни звучи обнадеждаващо, само че в действителност не е. По-големите и остарели дървета имат доста по-голяма дарба да гълтам въглеродния диоксид , да пречистват въздуха и да въздействат на климатичните промени. И по този начин се образува един кръговрат, от който като че ли няма излизане.

Освен това, по-старите гори са дом и на по-голямо биоразнообразие , което също е под опасност от тези промени. И по този начин учените предвиждат, че измененията ще продължат, а горите на бъдещето имат да имат доста общо с тези, които сме привикнали да виждаме - и като тип дървета, и като размери, и като функционалност.
 Снимка 481334

Климатичните промени въздействат индиректно на горите , като поради високите температури и мощните ветрове солидните горски пожари през днешния ден са по-чести от всеки път. Сушата също не е за подценяване, както и естествените вредители, които търсят ново местообитание измежду дърветата и им нанасят щета със съществуването си, пишат от University of Birmingham.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР