Промените в климата ни принуждават да мислим много по-усилено за

...
Промените в климата ни принуждават да мислим много по-усилено за
Коментари Харесай

Бъдещето на храната: сензор ще открива с точност витамините

Промените в климата ни принуждават да мислим доста по-усилено за това по какъв начин и къде се отглежда храната ни. В Нидерландия европейски план, наименуван EMR Food Screening, има за цел да подкрепи производителите при реализирането на този преход.

Водещото устройство на плана е биосензор. Макар че към момента не е изцяло комерсиализиран, той може да дефинира броя на витамините, съдържащи се в краставиците и други плодове и зеленчуци, в действително време на полето.

Подобна информация е от жизненоважно значение за земеделските производители и производителите на храни, защото им дава опция да контролират променливите величини, като да вземем за пример количеството влага за растенията, с цел да подобрят хранителното качество на своите култури, показва БГНЕС.

"Обикновено, в случай че желаете да разберете какъв брой витамини има в зеленчука или в плода, лишава най-малко няколко дни, с цел да получите това премерване назад, тъй като то отива в лабораторията, а по-късно би трябвало да се изпрати назад. А в този момент го мерите със датчик. Получавате точната информация в границите на, да речем, една минута ", споделя Джон ван Хелден, шеф и притежател на Yookr.

Биосензорът разпознава витамините в храните посредством цветово шифроване. Учени от университета в Маастрихт създават химическата - или рецепторната - част на биосензора. Тя може да дефинира точното наличие на витамини в даден плод.

Проектът е на стойност 1.9 млн. евро, като половината от тази сума е финансирана от Кохезионната политика на Европейския съюз. Програмата EMR включва университети, откриватели и компании от Германия, Белгия и Нидерландия.

Освен на производителите на храни, технологията би трябвало да разреши и на потребителите да знаят точното хранително качество на храната си.

"Едно от нещата, които желаете да знаете, е какъв брой хранителни субстанции има в моята храна? И може да влезете в супермаркета и да кажат, че е здравословна, само че дали в действителност е здравословна? Така че, в случай че имате датчик, който може бързо да каже: "Добре, това е количеството витамин С, което има в нея, това е доста потребно ", споделя Барт ван Грисвен, доцент и началник на плана Food Screening EMR.

Комуникацията и по-голямата социална информираност се считат за основни за триумфа на селскостопанската гражданска война.

Кампусът Brightlands (Greenport Venlo) - център, който е профилиран в региона на здравословното хранене и бъдещето на храните, е трансформирал това в собствен главен приоритет.

"Свързахме се с всички тези новаторски компании, които в действителност желаят да създадат нещо, с цел да създадат потребителите по-здравословни, по-осъзнати, само че също по този начин и да оказват помощ за измислянето на нови нововъведения. Така че се опитваме да съберем компании, които да се причислят към плановете и да оказват помощ на плана в действителност да запълни пропастта към обществото, в последна сметка. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР