Промени в законодателството, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени

...
Промени в законодателството, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени
Коментари Харесай

Борисов: Знаковите крадци вече са като директори, искам да се въведе ред!

Промени в законодателството, които да спрат злоумишленото обжалване на публични поръчки, и други, които да дадат принадлежности за битка с престъпността, бяха разисквани на днешното държавно съвещание, оповестиха от държавната пресслужба.

Работни групи с присъединяване на всички заинтригувани институции, готвят промени в Закон за обществените поръчки и в Наказателния кодекс, показаха вицепремиерът Дончев и министър Цачева. Прецизират се текстовете за кръга заинтригувани лица при обжалване на публичните поръчки, като задачата е да не бъдат спирани с години значими планове, което води до загуба на средства и неспособност да бъдат осъществени значими за обществото политики. Готвените промени в наказателното законодателство са свързани главно с приравняване на незаконното лишаване на автомобил с кражба.

Обсъдени бяха и резултатите от първите срещи на министъра на вътрешните работи с кметове от дребни обитаеми места и с кметски наместници за взаимната им работа с полицията за запазване на публичния ред и сигурността по селата. Задачата беше предоставена от премиера Борисов на оперативно съвещание на кабинета в понеделник. "Трябва да се знае в селото, че или има непрекъснат служител на реда, или има видеонаблюдение, или един път минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, с цел да живеят умерено хората ", уточни министър-председателят.

Публукуваме целия диалог по тематиката без редакторска интервенция:

БОЙКО БОРИСОВ: Някой желае ли да каже нещо?

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: От през вчерашния ден, след неколкоседмични старания, на практика всички министерства са включени в системата за продан на документи по електронен път. Благодарност и поздравления за всички сътрудници, тъй като единствено преди две-три седмици бяха половината.

Сега сега се работи с главен приоритет включването в системата на всички структури – 36, в случай че не ме лъже паметта, на Министерство на вътрешните работи, което дава пиедестал (без значение дали имаме цифровизирани регистри, или нямаме) единствено след няколко месеца, или до есента, на база вътрешна организация, модерация, това е ново упражнение, ние да сме в положение във връзка с ползвателя на услугата да не го караме да разнася хартия.

Но, най-хубавото следва. Свързаността е единствено началото. Тепърва би трябвало да изрежисираме всички сюжети по какъв начин едно ведомство прави в друго информация по електронен път, когато нямаме първично наличен указател. Но, първата стъпка – свързаността, е реалност. Поздравления за сътрудниците.

БОЙКО БОРИСОВ: Това на практика значи, че може и на хартия да не се движат материали…

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Малко опит би трябвало да се натрупа. Няколко месеца.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Остава да създадем електронни услугите…

БОЙКО БОРИСОВ: Ами почвайте да вършиме услугите електронни!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Има нормативни въпроси, които ще ги уредим. По отношение на това, че някои институции, в това число институциите на правосъдната власт, изискват документи на хартия, те са свързани с смяна в законодателството. Дайте да се фокусираме върху това, което ни е главният приоритет – услуга, информация във връзка с жителите.

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли. Докъде стигна, Николина, системата, която би трябвало в хотелите…

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: ЕСТИ.

БОЙКО БОРИСОВ: ЕСТИ – по кое време ще бъде въведена?

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Работи комисията. Отворени са офертите. Спазват се законовите периоди.

БОЙКО БОРИСОВ: От месеци чувам, че комисията работи непрекъснато.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Има периоди, законови, господин премиер…

БОЙКО БОРИСОВ: Така. До по кое време?

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: …в Закон за обществените поръчки.

БОЙКО БОРИСОВ: До по кое време?

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Още месец и половина работата на комисията, следва да се избере реализатор. След което, в случай че няма обжалване, би трябвало да започва.

БОЙКО БОРИСОВ: Сиреч, този сезон няма да стане…

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Не, до края на годината. Защото изработването на самата система е шест месеца. Няма по какъв начин.

Имаше една година и половина обжалване, както при ТОЛ-а. Ние почваме, те апелират. И то компании, които даже не са закупували документи. Просто, имали юридически интерес.

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев, би трябвало да помислите върху това безусловно саботиране на страната с…

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Отговарям незабавно, господин министър председател.

След няколко месеца работа – разбъркан екип и представители на Народното събрание, и в консултация с всички институции, които са виновни за обжалването по реда на Закона за публичните поръчки – Комисията за защита на конкуренцията и други, сме подготвени с промени в закона. Сега правото за обжалване, в случай че ми позволите да обясня две минути, само че това дава изясненост на сътрудниците, правото на всеки заинтригуван да апелира не е постижение на родното законодателство. Това непосредствено е уредено в европейските наставления, свързани с публичните поръчки. Това, което сме създали ние, е опит за свиване на кръга на този, който може да апелира. Защото все още прочитът на Директивата е, че всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница одобряваме, че има интерес от строителство на автомагистрала, примерно, или от построяването на електронна система – има право да жали. Първият опит е да свием леко този кръг от заинтригувани страни. По логиката, която се опитваме да въведем е, че фризьорски салон не може да строи автомагистрала. Въпреки че съгласно практиката, която е насъбрана, една компания, която се занимава с асортимент на личен състав или с защита на труда, може да апелира. И като мотив не може да се изключи някоя инстанция да би решила, че в случай че някой би строил автомагистрала би имал потребност от услугите на тази компания. И тя елементарно би могла да си откри четири или пет колегата – строители, асфалтополагащи, асфалтова база, бетонов възел и т. н. Но, при извънредно дословен прочит на директивите, сме се пробвали да създадем една дребна стъпка напред без да ги нарушаваме, която да стесни кръга от недобросъвестно обжалване. Включително и по-директно споразумяване на опцията, в случай че вследствие на жалене, както е казусът с АПИ, Министерство на регионалното развитие, възложителите са претърпели вреди. Естествено, когато цялото обжалване е завършило и се е открило, че то е безпричинно.

БОЙКО БОРИСОВ: Или както в обжалването на ТОЛ системата – като проверихме кой апелира се оказва, че индивидът метеше пред „ Пирогов “ улиците.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Има доста такива случаи.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че, аз вярно желая да бъда свестен, приказвам за саботирането. Че обжалването е належащо, че то подтиква и конкуренцията, и прозрачността изобщо не става спор. Говорим за системи… има ли някой, който да не е уверен, че системата, която всеки, отишъл в хотел, ще го записва – първо е потребна за националната сигурност, второ за бюджета и за прозрачността на бизнеса. И това година и половина не може да се вкара поради обжалване! ТОЛ системата две години! И то си проличава умисълът – чака се последният миг, шест часа вечерта без една минута, тогава се внася от някоя компания и блокира нещо, което ни коства милион и половина дневно. До през вчерашния ден асфалт не се ядеше, а в този момент всички желаят асфалт. Хубаво, но по милион и половина ние губим от това, че ТОЛ системата не работи, години наред не можахме и чак в този момент преодоляхме тази спънка.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Имаме и доста други такива случаи, може би не толкоз фрапантни като стойност, само че, да вземем за пример, наскоро във връзка с една електронна система, която би трябвало да се построява, апелира компания за търговия с чорапи.

БОЙКО БОРИСОВ: Разбрахте ме, просто мислете по какъв начин да създадем по този начин, че да свършим в точния момент. Да не пристигна краят на тази година и да се разбере, че ще стане до края на идната година.

НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА: Аз не мога да подсигурявам, господин министър председател, че няма да има обжалване отново, тъй като, когато се избере реализатор, това е допустимо още веднъж да се случи. Но този път заинтригувани са единствено тези, които са взели участие, а не всяко лице. Ние постоянно желаеме авансово осъществяване, само че това не значи, че няма да апелират. Те апелират и предварителното осъществяване.

БОЙКО БОРИСОВ: Другото, което и съдружните сътрудници ги интересува, тъй като сме поемали дружно ангажимент – текат анализите на Министерство на вътрешните работи, в които вземат участие министърът, основният секретар, шефовете на полиции, съответни централни и локални, регионалните шефове и преди няколко дни разпоредих на министър Радев да кани всички кметове, кметски наместници и на най-малките обитаеми места, дано да доложи да ви осведоми.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Господин министър председател, уважаеми сътрудници, както си спомняте от разискванията в понеделник, едната задача беше обвързвана с престъпността в дребните обитаеми места и служителите на реда, които сме разпределили там. Вчера към този момент направихме две следващи срещи. Анализите са всеки ден, само че аз участвах през вчерашния ден в Плевенска област и в Ловеч. Поканихме всички кметове и имаше над 70-80 от тях, в това число кметски наместници, както разпоредихте. Запознахме ги с това какво сме създали ние. Освен, че чух разбори на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, по-интересното беше, че чухме от кметовете на общини и на обитаеми места, кметските наместници какво те си мислят за нас, има ли ги тези мобилни групи, виждат ли ги. За мое задоволство, чух повече позитивни неща. Имат и забележки, мога да кажа някои от тях – желаят да връщаме инспектори, дежурни и т. н. Не всичко можем да осъществим, само че там, където можем, в това число и за камерите, незабавно им отговорихме или ще създадем допустимо даже персонално да получат информация какво може да направи министерството и в какви периоди.

Продължаваме в Благоевград другата седмица и ще бъде по този начин до 29-ти, когато приключваме този цикъл с анализите и присъединяване на кметовете. Отново ще ги каним и на всички места, където се появим дали аз, дали основен секретар с екипи – да участват и да кажат забележките си.

БОЙКО БОРИСОВ: Така би трябвало да го извършите, че да сте дружно, по този начин ще ги планирате. Ако би трябвало, в случай че сте в Благоевград сутринта, оттова можете да се прехвърлите в Пазарджик, пътища направихме хубави, тъй че на всички места присъствате дружно. Протоколират хората на регионалния шеф и след един месец ти дават информация къде какво е отстранено и къде, примерно, би трябвало централно финансиране или нещо, което да помогнем. Така, както махнахме лимита на колите, да се движат непрестанно.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Много са удовлетворени, споделиха го.

БОЙКО БОРИСОВ: Това, което ти споделих – да си вкарат книга при кмета.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Това ще го създадем.

БОЙКО БОРИСОВ: Отиват служителите на реда, обхождат, подписват се. Утре да имаме и за пред кмета, и за пред нас какво са ревизирали, какво са установили. Това не инцидентно го бяха измислили едно време…

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: И хубавото е, господин министър председател, че на тези срещи участват и регионалният шеф, и кмета на обитаемото място, кметът на огромния град, да вземем за пример, Плевен, Ловеч и също така представители на правосъдната система – окръжният прокурор, съдиите и те вземат участие в това число.

БОЙКО БОРИСОВ: Нас ни интересува служителят на реда, пожарникарят и тези, които са там – едните пазят нивите, да не изгорят, а другите оказват помощ за съблюдаване на публичния ред. Там би трябвало да се знае в селото, че или има непрекъснат служител на реда, или има видеонаблюдение, или един път минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, с цел да живеят умерено хората. Затова махнахме лимитите на горивата, нови коли се взеха, униформи нови, нарастване на заплатите.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Доволни са, чухме го това от всички там.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова в този момент желая от теб да въведеш ред. С сътрудниците това сме го поели като ангажимент! Над 1330 души нови служители на реда сме назначили по този начин, както поехме ангажимент, само че са 6000 села още. Така че, за тези би трябвало да се направи по този метод рамката.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Разбрах.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: В тази област, господин министър председател, в действителност, усили се броят на служителите на реда и на Гранична полиция, и на жандармерия.

Има един миг, който, несъмнено, напълно е в ръцете на Министерството на вътрешните работи, а точно – във връзка с увереността на служителите на реда да извършват своите отговорности.

Знаете, че доста случаи имаше в предходни години, когато служител на реда си свърши работата, в това число употребявайки мощ обуздава по трима-четирима нарушители и като вдигнат звук всевъзможни организации, наказваха служителя на реда. Просто управлението на Министерството на вътрешните работи би трябвало да застане зад служителя на реда в такива случаи. Не приказвам за превишаване на законовите правила, а приказвам за самочувствието на самите служители на реда.

Второ, всеки един кмет, а и във всяка една регионална дирекция, знаят почти по селата контингента, който прави обири и сходни закононарушения. Знаят се безусловно поименно – история, дядо, баба и така нататък Профилактични диалози с тези хора! Профилактиране на този контингент би било една превантивна мярка – викат го веднъж в месеца или веднъж седмично и районният контрольор си организира един диалог с него, това има резултат.

БОЙКО БОРИСОВ: Сутринта на оперативката, сътрудник, по тази тематика разговаряхме доста. Възложих го на Радев с юристите да ревизира и тук госпожа Цачева може да ни каже несъмнено повече, само че в България законът е подобен, че в случай че направиш 10 идентични обири, те съдят за една от тях. След това отива на пробация, тъй като закононарушението става малко и отново излиза. И по този начин до момента в който не гръмне някой доста очевиден случай и не заговорят хората за него, тъй като станал огромен случай. Това на Ципов, апелирам ти се, тъй като разбрах, че той се занимава, разпореди да му се съобщи. Ето, съдружните сътрудници са напълно „ за “ да сменим това незаконно лишаване, да си стане кражба и крадците на коли… Просто имаме безусловно схващане във всяка една тематика. Двете парламентарни групи ще го внесат незабавно и с тези промени ще дадем принадлежности на Министерство на вътрешните работи да няма от кое място да се шиканира по-късно процесът.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Подготвили сме текстовете, господин министър председател.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

Моля ти се, това го съгласувай, виж го, и госпожа Цачева, от министерството да кажат по какъв начин тъкмо – първо, второ, трето. Но това би трябвало да се промени, то е безумно.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин министър-председател, сътрудници, в работната група, която към този момент работи по тази тематика, предложенията на текстовете за промени от страна на Министерство на вътрешните работи ще се разискват в петък в 10 часа. Имаме подготвеност до края на месец март, другата седмица, да обявим какви тъкмо ще бъдат новите редакции. Имаме съответни текстове от тях, които към този момент са ни препоръчани.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре. И на вицепремиерите също го пратете, те надлежно – на парламентарните групи.

Радев, срещни се с двете парламентарни групи, изясни, да знаят тъкмо защо става въпрос, да дадем този инструмент. Имайте поради, че аз за това нещо се боря от несъмнено 15 години и не мога да преодолея незаконното лишаване на коли да стане кражба. Ще е доста приятна изненада за мен, в случай че това успеем да го създадем. Хващаме го в колата, по-късно излиза, пробация, домакински арест, отива отново да краде и такива случаи, в случай че извикам шефа на Софийско, може би до на следващия ден сутринта ще ви споделя с имена, с обстоятелства, с хора. Само че законът споделя, че това е допустимо. Да променим законите, да ги разбираем на обществото, тъй като отнемането значи, че като те заловен вътре в автомобила, само че в случай че не работи, или там те заловен на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и сформира.

И предишния път ви разказвах, знаковите крадци към този момент са като шефове – влиза с преносимия компютър, пали колата и слиза. Влиза водачът, който към този момент и да го заловен, той е никому незнаен, почват да го съдят, поема цялата виновност. И законът им разрешава това да го правят! И служителите на реда всяка сряда ми споделят: „ Борим се, само че този отново е на открито, този отново е под домакински арест, този отново го хванахме под домакински арест по какъв начин разфасова кола “. И по тази причина – 10 дни период, седнете и го направете! Дайте им този инструмент.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Към сегашния миг този текст за отнемането е в главата за транспортните закононарушения, а не в главата и раздела за закононарушения срещу собствеността, където са кражбите.

БОЙКО БОРИСОВ: Защо е по този начин, съгласно теб?

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Това е направено още преди демокрацията, смяната. Не могат да ми обяснят за какво по този начин е направено, само че текстът е оттогава.

БОЙКО БОРИСОВ: Е, и?

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Имаме в този момент новите промени на Министерство на вътрешните работи.

БОЙКО БОРИСОВ: Двадесет и осем години към този момент не можем да го променим.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Не съм споделила такова нещо. Обратното. До края на месец март. Другата седмица в петък заседават, другата седмица излиза предлагането. Имаме съответните текстове, които ще се огледат от междуведомствената работна група, включени са представители на магистрати, прокуратура, съдии и така нататък

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

До петък разпределяте на парламентарните групи и на двамата вицепремиери – да го имат и те, с цел да може по тази тематика, в случай че имат забележки, незабавно да ги създадат и да отива в Народното събрание, да стане допустимо най-бързо.

Закривам съвещанието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР