Промени в размерите на изплащаните командировъчни за страната и за

...
Промени в размерите на изплащаните командировъчни за страната и за
Коментари Харесай



Промени в размерите на изплащаните командировъчни за страната и за чужбина ще разгледа на из

Промени в размерите на изплащаните командировъчни за страната и за чужбина ще прегледа на изключително съвещание през днешния ден Националният съвет за тристранно съдействие. Държавата предлага дневните пари за командировка във страната да се завишат от сегашните 20 лв. на най-малко 40 лв., съобщи кореспондент на БНР.

От 2008 година размерът на дневните командировъчни в страната не е променян от избраните тогава 20 лева и към този момент не дава отговор на инфлацията, насъбрана от този момент до момента. А тя по данни на статистиката е 60,8%.

Затова се предлага дневните командировъчни да бъдат 40 лева И по този начин да покриват разноските на командированите за храна денем и да го компенсират за претърпяното стеснение, защото не може да се в дома си.

Действащото законодателство дефинира, че изплатените командировъчни пари до двукратния размер, избран в нормативен акт, са необлагаеми. В тази връзка се позволява опцията размерът на дневните пари да се усили до 200 на 100 от нормативно избрания най-малко, или да бъде 120 лева

С друга смяна се дава опция заповедта за командироване да се основава като електронен документ и да отпадне наложителното в този момент удостоверяване на командировъчното с автограф и щемпел.

Предприятията сами ще преценят дали да желаят тази легализация.

Съответно повишени ставки се оферират и за дневните и квартирните при командироването на служащи и чиновници в чужбина. Техните размери пък не са променяни 2004 година

Завишенията са по групи страни и дават отговор на стандарта на живот в съответната страна и равнището на брутния вътрешен артикул. Така, да вземем за пример, за страните членки от Европейски Съюз ставките за дневни пари варират от 39 до 56 евро, а за квартирните пари – от 144 до 207 евро за нощувка.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР