Промени в ръководството и устава на ГЕРБ, изтъкване на евроатлантическа

...
Промени в ръководството и устава на ГЕРБ, изтъкване на евроатлантическа
Коментари Харесай

Томислав Дончев и Даниел Митов станаха вторите в ГЕРБ

Промени в управлението и устава на ГЕРБ, подчертаване на евроатлантическа устременост и самопризнание за " неприемливи неточности " белязаха днешното Национално заседание на партията, което поради пандемичната конюнктура се организира онлайн.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов бяха освободени като заместник-председатели на партията по предложение на водача на партията Бойко Борисов. На тяхно място застават вицепрезидентът в оставка Томислав Дончев и Даниел Митов, който бе номинацията на ГЕРБ за министър председател.

Фандъкова и Николов остават членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Борисов показа това не като " събаряне на доверие ", а като опция да оказват помощ по-активно на съпартийците си и " да сме отново дружно ".

" На предходното съвещание освободихме Цветанов. Изобщо не е такава хипотезата с мета на

София и Бургас. За времето, за което те ръководят тези градове, направиха в пъти. Направиха

толкоз доста, че няма да ми стигне времето да изброя всичко. Каква ми е логиката? Предстоят два доста тежки месеца против доста пари, изправени против нас. Парите на олигархията. Направих неприемливи неточности, които се регистрират като триумфи от евроатлантическите ни сътрудници ", сподели Борисов при оповестяването на претекстовете си за тази смяна.

И добави: " Не отива на заместник-председателя Фандъкова да отиде до Добрич или Сливен. Същото важи и за Митко Николов. Трябваше да го изпращам във Видин, Ямбол, а това време той отсъства от работата си. Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Точно противоположното, обичаме ги, почитаме ги. Искам да им оставя тези три години да работят повече за градовете си ", аргументира предлагането си Борисов.

За Томислав Дончев и Даниел Митов, които са новите заместник-председатели на ГЕРБ, министър председателят в оставка сподели:

" Със сигурност има още доста почтени хора, само че с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е доста значимо сега и нашите сътрудници гледат и слушат. Една демократична Европа работи на този принцип - на огромните фамилии. С това си предложение желая да дам доста явен знак накъде върви партията, на кои хора желаеме да приличаме и към какво се стремим ".

Самият Митов засегна президента, като сподели, че " се пробва да играе мошеническа игра на тук има, тук няма с геополитическите позиции на България ".

По думите му на среща през вчерашния ден във формат Б-9 в Букурещ - районен формат, в който държавите-членки на НАТО от източния фланг разискват геополитическите провокации и провокациите пред сигурността на държавите-членки на НАТО от източния фланг, е взел участие и българският президент Румен Радев. На срещата е била призната декларация, която " осъжда съветските нападателни дейности и военно наличие наоколо до границите на НАТО, в това число в региона на Черно море ". Според Митов обаче от президентството сме видели единствено прессъобщение, " което въобще не съдържа духа и сърцето на тази декларация ".

" Декларацията осъжда саботажа на територията на Алианса, което става явно от детонациите на хранилища с амуниции през 2014 година на територията на Чешката република. Изразява се и угриженост по отношение на разкритията за сходен модел на държание на територията на България. Питам за какво българският президент крие тази информация ", бяха думите на Митов.

Другият заместник-председател - Томислав Дончев, благодари за доверието и в по-умерен звук сподели: " Както всеки човек всеки ден би трябвало да се учи на нещо ново, с политическите субекти е същото. Това не значи, че през вчерашния ден сме били неприятни, решенията ни - неверни. Светът е динамичен, публичните упования се трансформират и би трябвало да сме на висотата им. ГЕРБ би трябвало да остане политическата мощ, която да мисли за цялото общество, а не за разнообразни групи поотделно. Трябва да сме политическата мощ, която да постави старания в идните месеци да върне диалога на равнище политическа прагматика. Да балансираш сред комплицираните ползи на другите групи, да правиш бюджет, а не с викове. От тук нататък нашата задача е да сме по-добри от себе си ".

Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев пък към този момент не са членове на Изпълнителната

комисия. Самата Стоянова не участва на форума, защото по думите на Борисов е на заравяне на своя братовчедка.

" Една неприятна дума не мога да кажа за него ", акцентира Борисов за Велчев, като изясни, че той остава в партията, с цел да работи " ГЕРБ да има обновяване ". За Пламен Нунев, който бе ръководител на вътрешната комисия към Народното събрание, партийният водач разяснява, че Русе се е трансформирал в прелестен град, само че въпреки всичко ГЕРБ са изгубили последните парламентарни избори. За Менда Стоянова думите му бяха: " Тя бе един от темелите на финансите. И продължава да работи за партията. На нейно място ще влязат нови хора ".

В началото на форума бе изменен и съставът на контролната комисия, като от нея бяха освободени като членове Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Даниела Савеклиева и Андрей Новаков.

Друг акцент от днешния конгрес е признанието на Борисов за " неприемливи неточности ", които обаче по думите му се регистрират като триумфи пред евроатлантическите сътрудници ". Той обаче не посочи кои са били грешките, а акцентира на триумфите до момента и целите оттук насетне.

" Трябва да се опитаме да намерим път към идеологическите сътрудници, в случай че народът ни подреди отново по този начин. Не е хубаво да сме в обстановка на последна неприязън, обърна се той към партията си и изиска от присъстващите цялостна готовност и доброжелателно, само че твърдо да пазят евроатлантическите позиции на ГЕРБ ".

" Щом още веднъж, след четири години цялостен мандат, ни оставиха първа политическа мощ, това даже за мен е нереално. Би трябвало главната съпротива в лицето на Българска социалистическа партия да е победила ГЕРБ, само че не е станало. Така че, хората правят оценка това, което сме създали, желаят в този момент от нас да надградим - повече дигиталност, бистрота, фестивали, спортни събития.

Като достижение на своето държавно управление той означи недопускането в България бъде залята от незаконни мигранти. " Не допуснахме българите да пострадат по този начин, както цяла Европа. Не допуснахме при гръцката и международна финансова рецесия да пострадат нашите банки и финансови институции. Не допуснахме тоталния локдаун, както в нашите съседи и цяла Европа.

Премиерът в оставка акцентира и че, за " влизането в най-бялата институция - Банковия съюз и чакалнята за Еврозоната, финансовият министър Кирил Ананиев е взел участие интензивно. В края на месеца сме подготвени дружно с Хърватия да влезем и да преминем на евро. Ще бъде неточност, в случай че понижи идващото държавно управление темпа и Хърватия продължи сама. Коя страна, приела еврото е по-зле? ", попита Бойко Борисов.

Според него последваща цел е " да премахнем гишето " и посочи обвиненята на съперниците му за " раздута администрацията ".

А по-рано делегатите гласоподаваха и промени в устава на партията, като единомислещо с 1041 гласа " за " усилиха числеността на Изпълнителната комисия от 8 на 12 членове, от които един ръководител и двама заместник-председатели.

Назначават се и районни отговорници за по-добра съгласуваност сред териториалните органи на партията, а съвещанията на териториалните органи към този момент ще могат да се организират онлайн.

Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела

Савеклиева към този момент не са членове на Контролната комисия на ГЕРБ. Тази комисия прави ролята на

партиен съд и ролята й е да ревизира сигнали за злоупотреби обвързван с членове на партията.

Иначе съвещанието бе намерено и водено от организационния секретар Цветомир Паунов. То се организира в НДК, където с изключение на ръководителя, участваха персонално също Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Цвета Караянчева, Десислава Атанасова, Димитър Николов и други С онлайн връзки се включиха представители на централите на партията от страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР