Промени в поведението, навиците, отлагане на задачи, промяна във външния

...
Промени в поведението, навиците, отлагане на задачи, промяна във външния
Коментари Харесай

Как изглежда прегарянето на работното място и как можем да се предпазим?

Промени в държанието, навиците, отсрочване на задания, смяна във външния тип, липса на сила, незаинтересованост, нарушен сън може да са признаци на прегаряне на работното място.Това съобщи Велина Гетова, психолог с дълготраен опит в IT сферата в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

" В началото на изключителното състояние имаше възторг, само че в този момент няколко месеца по-късно, изключително в IT бранша, се вижда едно обединение на работния ден с почивката и съвсем няма граници. Вероятно е да стартираме да работим до късно, да свършваме нещо през нощта или това да е първото нещо, което вършим заран. Границите се размиват и е нужна самодисциплина и да наложим граници ", споделя Гетова.

По думите различен симптом е апатията по време на работните срещи. Ако някой преди този момент е бил по-активен, а в този момент се затваря, може да е сигнал.

Какво да създадем с цел да си помогнем?

Първата стъпка по думите на специалиста е самоосъзнаването. " Трябва да си зададем въпроса по какъв начин се усещаме, дали си почиваме задоволително. Ако усетим, че имаме част от признаците, първото, което бихме могли да създадем е да разберем от какво имаме потребност - повече отмора или да променим навиците си, да сложим границите ", споделя тя.

Експертът поучава да се обърнем към мениджърите и ръководителите в компанията, в която работим, с цел да разберем какви да упованията в работата.

" Трябва да сме наясно дали сме на прав път, да получим противоположна връзка, да забележим дали се оправяме добре и по-късно да разберем имаме ли потребност от граници, отмора или да приоритизираме дилемите за работа у дома.

Колко рисково е прегарянето?

Според специалиста когато прегарянето стигне до прекаленост човек не е в положение да работи, да прави ежедневните задължения и даже се постанова насилствен отпуск от месеци наред. " Можем да си представим какви загуби са това за фамилния бюджет, само че и за компаниите ", споделя тя.

Има ли по-застрашени специалности и кои са?

По думите на специалиста специалностите може да се категоризират съгласно естеството на работа и с какво се занимава човек. " Професии, които са свързани с нереална работа, разрешаване на проблеми, взимане на решения, ръководство на хора, на планове - в тях са виждат случи на прегаряне. Увеличен стрес, липса на отмора и мудни резултати са факторите, които могат да доведат до положение. ", споделя Гетова.

По думите й би трябвало да има постоянна връзка с мениджърите и чиновниците - какво е реалистично да се свърши за седмица или месец.

" Трябва да се обясняват упованията, може да се провеждат седмични ритуали за отбелязване на триумфите, кой какво е приключил и какво е минало добре, да се регистрира групово напредъкът ", споделя Гетова.

Според специалистът има положителни практики, в които някои компании дават в допълнение 2-3 отпуск, които да се вземат, без да се дава пояснения защо се употребяват.

" Добре да помислим дали уменията, които имаме могат да се пренесат в друга сфера и в случай че ни липсва подготовка да се възползваме от курсове, които сега някои университети оферират даже гратис ", споделя тя.

Как да желаяме по-висока заплата?

По думите на Гетова това обвързвано с отзивчивите ни умения, с оценката за нас. " Хубаво е човек да си даде сметка за неговите квалификации и опит, да направи инспекция на действителността на пазара, какъв брой коства той като кадър и къде е по отношение на това. След това би трябвало да се построи съответен мотив, с който да се представим пред ръководителя си. Често имаме чувство, че взимаме по-малко от сътрудниците си, само че първо би трябвало да проверим действителността. Ако желаеме да минем на по-горна позиция, е добре да демонстрираме уменията за нея и да взимаме такива задания, с цел да трупаме опит, с цел да покажем, че сме способни да поемем сходна отговорност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР