Промени в изискванията за касовите апарати предлага Националната агенция за

...
Промени в изискванията за касовите апарати предлага Националната агенция за
Коментари Харесай

Въвеждат се нови изисквания към касовите апарати

Промени в условията за касовите апарати предлага Националната организация за приходите. Те ще задължат всички търговци да актуализират софтуера или да сменят фискалните си устройства през идната година, заяви Българска национална телевизия.

Предвиждат се и нови правила за отчитане на касовите бележки. Приходната организация запечатва приблизително по 2 хиляди обекта на година, за неиздаване на касови бележки. Най-голям риск от укриване на оботори, съгласно Национална агенция за приходите, има в питейните заведения.

Според данъчните има риск от укриване на обороти при разплащанията в брой в търговията с хранителни артикули, облекла, обувки, заведения за хранене и нощни заведения.

Потенциалната годишна вреда в размер на 330 милиона е директно и непосредствено обвързвана с кешовите разплащания и с нарушаванията при регистрирането и отчитането на продажбите с фискални устройства., изяснява Росен Бъчваров, представител на приходната организация.

Затова финансовото министерство предлага промени, които се чака да влязат в действие през април следващата година.Всяка касова записка, издадена от всеки един касов уред или фискална система в България би трябвало на 5 минути, най-късно, да бъде изпратена в сървърите на Национална агенция за приходите.

Клиентите ще могат да ревизират дали бележката е изпратена в Национална агенция за приходите. За задачата касовият бон ще има баркод, който ще може да се сканира с мобилно приложение. За да отговорят на новите условия поетапно до края на идната година всички търговци ще би трябвало да актуализират софтуера на фискалните си устройства или да си купят нови.

Според данните на Национална агенция за приходите фискалните устройства в страната са към 450 хиляди. Софтуерът на половината от тях би трябвало да се актуализира, а останалите да се сменят. С новите правила ще се забрани издаването на служебни бонове в заведенията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР