Промени в Държавната консолидационна компания. Смиляна Нитова е сменена, като

...
Промени в Държавната консолидационна компания. Смиляна Нитова е сменена, като
Коментари Харесай

Новият шеф на ДКК: Констатирани са нарушения във ВМЗ

Промени в Държавната консолидационна компания. Смиляна Нитова е заменена, като изпълнителен шеф. На нейно място е назначен освободеният от Корнелия Нинова някогашен началник на ДКК юрист Венцислав Димитров, който оглави и съвета на шефовете. За " По света и у нас " той заяви, че стартира излекуване на " Кинтекс " и ВМЗ. Извършени са и кадрови промени в управлението на двете сдружения.

Във Вазовските машиностроителни фабрики се връща уволненият остарял началник Иван Стоенчев, който единствено за 6 месеца съумя да докара сдружението на 48 млн. лева облага.

Промени в управлението на " Кинтекс " - претекстовете са, че в държавното дружество са влезнали органите на ДАНС. подхващат се и ограничения за излекуване на компаниите от вонно-промишления комплекс.

Новият началник на ДКК изясни, че до момента Съветът на шефовете на ВМЗ е функционирал в нарушаване, защото вместо от петима членове, е работил единствено с трима. Въпреки възбраната на новия министър на стопанската система обществените предприятия да спрат разплащания, от които не зависи директно активността им ВМЗ е направило за седмица преводи за над 3 млн. лева за строителни действия. Констатирани са и други нарушавания.



" Във ВМЗ има спрян поток на доставките за първични материали, които са нужни за индустриалния цикъл. За страдание индустриалния цикъл е безстопанствен за сметка на администрацията на сдружението, която е увеличена несъразмерно на размера на рабата. Създават се новоназначения, които нямат оправдания към сегашния миг и това е повода в оперативната работа чиновниците да недоволстват ", сподели юрист Венцислав Димитров, изпълнителен шеф на ДКК.

Бордът на ВМЗ се добавя с двама нови членове, а в " Кинтекс " е заменен целият Съвет на шефовете, като се изключи Пламен Пешев, който се противопоставил на превод от 800 хиляди лева към офшорка, поради която в сдружението влизат проверяващи органи.

" В " Кинтекс ", както знаете имаше инспекция, прекомерно притеснителна, от ДАНС. Тя е обвързвана със заплащането на една немалка сума, която се коза, че има подобен превод.Те първа ще се търсят основанията за осъществяването на превода. И единственият човек, който се е противопоставил на това деяние, той остава в борда на шефовете ", сподели юрист Димитров.

Бившият началник на ДКК Смиляна Нитова излезе с позиция, в която упреква новото управление в безвластие. Заявява, че ще нападна в съда направените назначения:

" В изискване на рецесия за бизнеса и хората се усилват двойно шефовете на държавните сдружения. Шокиращо е, че определеният за нов изпълнителен шеф е по едно и също време и ръководител на Съвета на шефовете, който би трябвало да подписа контракт самичък със себе си и да се самоконтролира ", написа тя.

Наследникът ѝ не се съгласи с обвиняванията.

" Твърди, че това не е неприемливо. Няма законова възбрана. Напротив. Много търговски сдружения по този начин оперират. Да, не е типично. Но това е за да се канализира активността на сдружението ", сподели Димитров.

Смиляна Нитова напомня, че е бил уволнен от Корнелия Нинова: " Той няма право да заема обществена служба, тъй като е уволнен от ДКК. Това е безвластие, безчинство и непросветеност, всичко отива в съда. Служебният кабинет овладява държавните сдружения, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се невиждано в работата на държавни компании, които нямат безусловно никаква връзка с организирането и провеждането на идните избори ".

" Така е освободен съм. Това е правното съображение, което предходният министър на стопанската система и промишлеността е употребила за освобождение на целия ръб на шефовете. Но това, занапред ви споделям, че не е съображение да се вземат сходен жанр длъжности ", сподели Димитров.

А от ДКК оповестиха, че продължава анализът на положението и на другите дъщерни сдружения на компанията. Приоритетно се вземат ограничения за излекуване на компаниите от военно-промишления комплекс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР