Проливните дъждове в Кюстендилско образуваха подвижно сметище по река Струма

...
Проливните дъждове в Кюстендилско образуваха подвижно сметище по река Струма
Коментари Харесай

Пороите образуваха плаващо сметище и по река Струма

Проливните дъждове в Кюстендилско образуваха преносимо бунище по река Струма под Невестино, алармираха природозащитници. Прокураратурата в Кюстендил се зае със случая.
Още по тематиката
Големи камари с отпадъци - дънери и клони, пластмасови боклуци, бутилки и найлонови торбички, има при разваления мост сред селата Чeтирци и Ямен. От общината в Невестино споделиха, че когато водите спаднат, мостът ще бъде възобновен, само че за насъбраните отпадъци по реката нямали виновност.

" Реката носи от Земен, от Перник тоя отпадък, от общинския квартал дето от горната страна до долу е цялостен, р. Бакница е цялостна с шишета, с пластмаси ", сподели кметът на Невестино инж. Димитър Стаменков пред БНР.

Той разяснява казаното от министъра на околната среда Емил Димитров на парламентарния надзор в петък, че община Невестино хвърля отпадъците си в реката, по този начин:

" Това са нелепости. Де да го знам. То не може да приидеш, по какъв начин ще хвърлиш боклука в реката. Тя реката носи от горната страна боклука от Земен от Перник. Тоя отпадък е от тях, оттова ".



По закон отпадъците би трябвало да се извозват до депото в Самоков и от общината настояват, че го вършат.

Разследване по случая от Димитър Димитров обаче сочи друго.

Преди дни той потегля след сметоизвозващ камион - в посока закрито по документи бунище. На мястото намира тонове боклуци. Подава сигнал до полицията и до незабавния телефон. За да е сигурен, че това е боклукът на Невестино, прави лично следствие, като купува блутут маркери и проследяващо устройство.

" Поставих ги в неугледни опаковки от мляко и ги изхвърлих в 4 разнообразни контейнера по разнообразни времена. След това открих моите маркери тук на сметището ", сподели Димитър Димитров пред bTV.

По думите му единствено за един ден, в петък, дължината на сметището се е нараснала с 20 метра.



Районна прокуратура - Кюстендил се самосезира и разпореди незабавна инспекция по надзора за правда по отношение на противозаконното бунище край реката в с. Невестино. Извършването й е предоставено на бранш " Противодействие на икономическата престъпност " при ОД на Министерство на вътрешните работи гр. Кюстендил.

Органът на реда следва да откри от по кое време съществува въпросното бунище, да изиска всички документи, свързани със сметоизвозването на територията на община Невестино от 2018 година до актуалният миг, както и да я обясни къде би трябвало да се извозва сметта на територията на общината. Срокът на инспекцията е 30 дни.

Това е следващото плаващо сметища в страната, което се появи след проливните дъждове. Прокуратурата към този момент ревизира това край Своге.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР