Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изпрати на етичната

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изпрати на етичната
Коментари Харесай

Гешев поиска шестимата от ВСС да си направят отвод. Две комисии ще гледат сигнала на Сарафов

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) изпрати на етичната и на дисциплинарната комисии към колегията сигнала на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов против основния прокурор Иван Гешев за това, че Гешев е записал собствен диалог с Йордан Стоев.

С такова решение излезе след съвещанието си Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС). Решението бе взето със седем гласа „ за “.

Главният прокурор Иван Гешев водеше съвещанието.

 

Не е в пълномощията на Прокурорската гилдия да преглежда подобен вид сигнал всъщност. Това е в пълномощията на съответните комисии. Ние считаме, че е в пълномощията на Етичната комисия, само че в самото предложение господин Сарафов е написал да бъде формирано дисциплинарно произвеждане и го изпратихме и на Дисциплинарна комисия.
Това сподели Георги Кузманов, член на Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет (ВСС), по отношение на сигнала от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за запис на диалог, за който се твърди, че е изработен от основния прокурор Иван Гешев с негов сътрудник.

" Комисиите ще го прегледат всъщност, ще преценяват дали е от тяхна подготвеност, и надлежно ще се произнесат, уповавам се, в оптимално къс период “, съобщи Кузманов. Той изясни, че няма спънка да бъдат осъществени всички вероятни начини за събиране на доказателства от съответната комисия в съответното произвеждане. Освен това, акцентира Кузманов, в случай че преценяват комисиите могат да бъдат извикани и разпитани всички лица, които имат отношение към случая.

 

В началото Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри да разиска сигнала на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов до Висш съдебен съвет против основния прокурор Иван Гешев.

 

Заседанието стартира със спор по дневния ред.

Повод стана предложение на Калина Чапкънова, която е един от шестимата правосъдни кадровици, които внесоха искане за предварително преустановяване мандата на обвинител номер едно. Тя изиска в дневния ред да бъде включена като спомагателна точка сигналът на заместител - основния прокурор Борислав Сарафов против Гешев. В сигнала се твърди, че основният прокурор е записал негламентирано члена на Прокурорската гилдия Йордан Стоев, който също е измежду подписалите настояването.

Вчера стана известно, че в сигнала се съдържат условия за нарушаване на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който показва, че никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие с изключение на в плануваните от закона случаи.

 

Членовете на колегията разискаха кои комисии към колегията да прегледат събитията в сигнала.

 

 С 4 на 3 гласа кадровиците гласоподаваха да прегледат сигнала на зам. основния прокурор Борислав Сарафов против Обвинител номер 1. 

 

Главният прокурор Иван Гешев и Йордан Стоев не участваха в гласуването.

 

Гешев настоя петимата, които са подписали настояването за неговото премахване, да не вземат участие във взимането на решението. Главният прокурор не включва шестия подписал се в настояването си, тъй като той е в болница.

 

" Призовавам ви да си извършите отказ поради положителното име на прокуратурата. Въпрос на морал ", съобщи Гешев.

 

Припомяме, че шестима от общо 11 членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет предложение за предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор. Това са Георги Кузманов, Стойко Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов.

 

Според сигнала основният прокурор Иван Гешев е нарушил член от Конституцията – със запис на негов диалог с сътрудник, кадровика Йордан Стоев.

" Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани ", уточни прокурор Чапкънова.

 

Гешев я попита за правното съображение на сигнала. Тя сподели, че няма правно съображение, записано е нарушаване на Конституцията.

 

В качеството на какво ще е, попита Гешев. Той изиска и шестимата да си създадат отказ при гледането на сигнала.

 

" Достойнството в днешно време не е това, което беше. Процедурата би трябвало да мине през комисия и по-късно в прокурорска гилдия. Сега очевидно има нова процедура. Явно доста се бърза. Ясно е кой по какъв начин ще гласоподава, давайте да го гласуваме - аз не се тормозя ", разяснява Гешев.

 

Повече от кадровиците запазиха  безмълвие по време на съвещанието.

 

След 30 минути  спор,  взеха решение да изпратят сигнала на Сарафов против Гешев на Етичната и Дисциплинарната комисия. 

 

Това е първото съвещание на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, откакто шестима членове желаеха отстраняването на обвинител номер 1.

Калина Чапкънова от прокурорската гилдия изиска настояването на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно произвеждане против Гешев за записани телефонни диалози да бъде включено в дневния ред.

 

Гледайте съвещанието на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет онлайн тук.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР