Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не преизбра за втори

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не преизбра за втори
Коментари Харесай

Отказаха втори мандат на прокурор Десислав Начков

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет не преизбра за втори мандат досегашния началник на Окръжна прокуратура-Враца Десислав Начков.
„ Вярвам, че „ характерът “ на всяка институция дефинира характера на личността, която я управлява, само че съм уверен и че ръководителят значително въздейства върху самата институция. В този смисъл, последният би трябвало да има построени темперамент и сетива, което се дефинира от неговия житейски и професионален опит “, уточни при започване на ревюто си претендентът.
Като съществени цели в работата си прокурор Начков посочи поддържането на високо качество на прокурорската работа в досъдебната и правосъдната етапи, както и при присъединяване на прокурорите по цивилен и административни дела; възстановяване успеваемостта на контролната активност и пълноценно потребление потенциала на следствения отдел при ОП-Враца.
„ Разбира се, една огромна група цели не се обгръща непосредствено от годишния доклад, само че работата по тях въздейства косвено върху индикаторите в доклада. Такива са: специализацията на прокурорите от ОП-Враца и следователите в следствения отдел; запълване на свободните щатни бройки в региона; реализиране на правосъдната промяна на локално равнище, отборен принцип на работа и поддържане на добър микроклимат в прокуратурата и следствения отдел, както и добра връзка с другите контролни органи, а също по този начин с проверяващите органи и съда “, уточни още той.
Особено внимание той обърна и на повишението на публичното доверие в работата на Окръжната прокуратурата-Враца. „ Този приоритет не оказва директно или непряко въздействие върху индикаторите в годишния доклад, само че въздейства върху публичния образ на прокуратурата. Посочените три групи цели следва да бъдат осъществени при прецизно спазване правилата на съблюдаване на закона, честност, екипност и персонален образец “, сподели още прокурор Начков.
По думите му също по този начин качеството на прокурорската работа намира своята статистическа изява в ниския % на върнати каузи и оправдателни присъди. „ Ниският % на последните пък води след себе си като последица невисок брой на делата по ЗОДОВ с ответник прокуратурата на Република България. Спазването на процесуалните периоди също е детайл от качеството на прокурорската работа “, уточни претендентът.
За подобряването на качеството на прокурорската работа в правосъдната фаза претендентът уточни следните ограничения: разбор на аргументите за връщане на делата и оправдателните присъди за отбягване на типови неточности при работата по делата. Периодично да се актуализират основаните файлови папки с върнати каузи и оправдателни присъди, както и такива с положителни практики по каузи, завършили с влезнали в действие неоправдателни присъди по обособени текстове от Наказателен кодекс, продължение на към този момент откритата процедура за периодически срещи на прокурорите, на които срещи се разискват усложнения и положителни практики при работата Той уточни още, че ще работи и за основаване на табиет у прокурорите за задълбочена подготовка преди присъединяване им в правосъдното съвещание по съответно дело.
Представянето на прокурор Начков обаче не се хареса на кадровика Калина Чапкънова, която остана недоволна от показаната от него идея, в която тя видя само представянето на към този момент открити положителни практики в обвиняването, само че попита: „ Какво е новото, което вие предвиждате като процедура за възможен идващ мандат? “.
„ Окръжна прокуратура-Враца работи добре, по тази причина в този смисъл положителните практики следва единствено да се надгражда. Ще поработим за надграждане на активността на следствения отдел, за възстановяване на микроклимата и медийната политика, както и върху казуса с текучеството на фрагменти – при нас няма огромен поток от хора “, разяснява претендентът.
Кое счита за най-важно в бъдещата му работа, в случай че бъде определен за административен началник – попита и основният прокурор Иван Гешев, а претендентът отговори, че за него това е микроклиматът и взаимоотношенията с Министерство на вътрешните работи.
От своя страна Йордан Стоев не показа мнението на Калина Чапкънова по отношение на концепцията на претендента. Точно противоположното – той я дефинира като „ стегната “ и „ съответна “. „ В Окръжна прокуратура-Враца има един добър микроклимат и това се отразява на работата на прокурорите. Прокурор Начков се е справил със отговорностите си в първия си мандат и ще поддържа неговата кандидатура за втори мандат “, сподели Стоев.
Главният прокурор не се съгласи. „ Мен персонално тази идея не ме убеди, че сътрудника Начков следва да бъде определен за втори мандат. Личните ми усещания са, че картината, разказана от сътрудника, не е толкоз прелестна. Целият регион се нуждае от смяна и повече интензивност, по-малко администрация “, сподели основният прокурор.
С 3 гласа „ за “ и 7 „ срещу “ Прокурорската гилдия не утвърди прокурор Начков за втори мандат отпред на Окръжна прокуратура-Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР