Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с остра позиция

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с остра позиция
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС: Декларацията в НС за Гешев е без юридическа стойност и с политическа цел

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет излезе с остра позиция във връзка декларацията на ръководещата коалиция, с която предишния петък от парламентарната естрада беше поискана оставката на основния прокурор Иван Гешев.

В позицията се показва безпокойствие и отвращение от " безогледно тъпчене на правилата на правовата страна ".

Според мнение, което беше огласено от представителя на Прокурорската гилдия Калина Чапкънова, признатата декларация няма юридическа стойност и преследва политически цели:

" Обявената от трибуната на Народното събрание декларация няма юридическа стойност и явно е ориентирана към реализиране на политически цели. Подобен жанр дейности са израз на блян към отклонение на вниманието от изключително значимите публични въпроси.

Затова те са неприемливи и нарушават правилата за разделянето на управляващите и върховенството на правото. Съвместните дейности на изпълнителната и част от законодателна власт, представляващи неприемлива интервенция в правосъдната система, заплашват откритият правов порядък и публичен ред ", се споделя в мнението.

Становището беше подкрепено от всички членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. То ще бъде изпратено на редица български и европейски институции. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР