Прокурорите във Висшия съдебен съвет излязоха с остра декларация срещу

...
Прокурорите във Висшия съдебен съвет излязоха с остра декларация срещу
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС видяха в искането за оставката на Гешев разрушаване на европейските ценности |

Прокурорите във Висшия правосъден съвет излязоха с остра декларация против настояването на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и Демократична България от 14 януари Иван Гешев да бъде отхвърлен като началник на държавното обвиняване.

" Приемаме апела за оставка на основния прокурор Иван Гешев за неприкрит образец на следващото жестоко и неприемливо засягане на независимостта на правосъдната система . Този акт на народните представители, призвани да се управляват от Конституцията и законите в сходство със своята съвест и разбиране, разрушава както демократичните устои, по този начин и съществени европейски полезности ", се споделя в позицията на Прокурорската гилдия.

Изразява се и безпокойствие от " безцеремонното тъпчене на правилото на правовата страна, осъществено с оповестената декларация на част от народните представители ". Обвинителите във Висш съдебен съвет допълват, че въпросната декларация няма никаква юридическа стойност и има политически цели да отклони вниманието от изключително значими за обществото въпроси.

" Обявяването на декларацията преди осъществяване на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет за избор на ръководител на Върховния касационен съд е явен знак за тона, който постановат ръководещите в връзките си със правосъдната система . Съвместните дейности на част от изпълнителната и законодателната власт, представляващи неприемлива интервенция, заплашват открития правопорядък и публичен ред ", написа в мнението си ПК на Висш съдебен съвет.

То ще бъде изпратено до Народното събрание, президента, премиера, представителството на Европейска комисия, посолствата на страните членки в Европейски Съюз, на Съединени американски щати и Англия, на Европейския парламент, на Съвета на Европа, Венецианската комисия, на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, комисията GRECO и други
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР