Прокурорите в процеса срещу бившия френски президент Никола Саркози призоваха

...
Прокурорите в процеса срещу бившия френски президент Никола Саркози призоваха
Коментари Харесай

Прокурорите поискаха затвор за Никола Саркози

Прокурорите в процеса против някогашния френски президент Никола Саркози приканиха във вторник, 8 декември, той да бъде наказан на четири години затвор, от които да излежи две, заяви.
Още по тематиката
65-годишният десен политик, първият държавен глава на страната, който се появи на подсъдимата пейка в актуалната история на Франция, е упрекнат, че се е опитал да подкупи арбитър с привлекателна работа в подмяна на вътрешна информация за следствие на финансите на предизборната му акция.

Саркози, който ръководеше Франция от 2007 до 2012 година, съобщи пред съда в понеделник, че " в никакъв случай не е направил и минимален акт на корупция " и даде обещание да отиде " до дъно ", с цел да почисти името си на знаковия развой.

Обвиненията за корупция и опит за оказване на въздействие - измежду няколко правосъдни каузи против него - носят оптималната присъда от 10 години и санкция от един милион евро.

Саркози дружно с юриста си Тиери Ерзог са се пробвали да подкупят Жилбер Азибер, заемал пост във френския Касационен съд. Според прокуратурата, някогашният президент се опитвал да се снабди със секретна информация и даже да повлияе на дело в Касационния съд против самия него. Саркози " дал едно рамо " на Жилбер Азибер, с цел да бъде той назначен на влиятелен пост в Монако, който той желал да получи от известно време. До предопределение в последна сметка обаче по този начин и не се стигнало, напомни неотдавна Франс прес. Поверителната информация, която се стремял да получи Саркози, касаела дело за допустимо нелегално финансиране на президентската му акция през 2007 година от страна на Лилиан Бетанкур, наследницата на френския козметичен колос " Л`Ореал ". Следствието разполага с доста записи на прехванати телефонни диалози на Саркози по тази тематика, означи ТАСС.

Защитата на Сакрози оспори валидността на обвиняванията. Адвокатката на Саркози - Жаклин Лафонт, пледира за отменяне на целия развой поради доста съществени процедурни нарушавания. Самият Саркози разкритикува " подлите обвинявания ", които го " преследват " към този момент шест години.

Преди Саркози единствено някогашният президент Жак Ширак беше наказан през 2011 година по случай за фиктивни назначения в кметството на Париж. Но той по този начин и не се яви в съда поради здравословни проблеми, добавя Франс прес.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР