Прокурорите, разследващи катастрофата на самолета на Malaysia Airlines над Украйна

...
Прокурорите, разследващи катастрофата на самолета на Malaysia Airlines над Украйна
Коментари Харесай

Самолетната катастрофа над Украйна - все по-близо Кремъл

Прокурорите, проверяващи злополуката на самолета на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 година разгласиха серия прихванати телефонни диалози с присъединяване на полеви командири на сепаратистите и съветски служители, което демонстрира, че Москва е имала повече надзор над силите на опълченците, приети за виновни за ориста на самолета, отколкото се считаше по-рано, пише  The Financial Times. Оглавяваната от Холандия Обединена следствена група  (Joint international investigative team - JIT) съобщи, че телефонните диалози ясно свидетелстват за това, че Русия е направлявала дейностите на въоръжените сили на ДНР, когато на 17 юли 2014 година беше свален аероплан с полет MH-17  Те съдържат диалози на Владислав Сурков, упълномощено лице на Кремъл по въпросите, свързани с Украйна, с водача на сепаратистите, а по този начин също и споменаване за " предписание " на министър на защитата Сергей Шойгу и координиране на дейности с федералната работа за сигурност - основната работа за сигурност в Русия. 
Неотдавнашен разбор на свидетелските показания и други сведения демонстрира, че съветското виляние на ДНР излиза от рамките на военната поддръжка и че връзките сред руските власти и водачите на Донецката национална република (ДНР) са по-тесни, настояват от JIT. Прогресът на JIT в следствието основава учредения за вероятни обвинявания против съветските служители . Москва отхвърля своята причастност и споделя, че JIT е отказала да приеме нейните доказателства. Най-новите сведения, свързани с следствието може да усложнят вероятните мирни договаряния сред президента на Русия Владимир Путин и украинският му сътрудник Владимир Зеленски. Според Марк Галеоти, експертт по съвремена Русия и теоретичен помощник на лондонския кралски единен институт по проучвания по защитата, публикуването на материалите от JIT е увеличение на натиска върху Москва. Следователите знаят, че с цел да напреднат в следствието би трябвало да накарат, изнудят, компрометират Москва , с цел да реализиран по-голямо съдействие от нейна страна.
 Двама представители на висшето управление на ДНР сега на рухването на самолета са били Александър Бородай, началник на московска ПР-агенция и министърът на защитата Игор Гиркин, някогашен действен помощник на съветското разузнаване, прочут под псевдонима Стрелков. През юни JIT упрекна Гиркин и още три лица в убиство, само че означи, че не са " натиснали копчето " за пуска на ракетата. Гиркин отхвърля съпричастността си към свалянето на самолета. В прихванатите телефонни диалози Бородай съгласува организационни, финансови и кадрови въпроси със Сурков. по информация на JIT най-малко двама някогашни бойци са декларирали, че са изпълнявали заповеди на двама съветски разследващи органи и че финансирането на ДНР съвсем изцяло зависи от Москва. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР