Прокурорите от специализираната прокуратурата категорично се противопоставят на поисканата от

...
Прокурорите от специализираната прокуратурата категорично се противопоставят на поисканата от
Коментари Харесай

И спецпрокурорите застанаха зад Гешев

Прокурорите от профилираната прокуратурата изрично се опълчват на поисканата от президента оставка на Иван Гешев, пишат те в нарочна декларация.

" Отправяйки апел за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на основния прокурор, действително „ обединителят на нацията “ наруши една от главните си функционалности.

" Заявяваме,че магистратите от Специализирана прокуратура съблюдаваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, само че у нас остава подозрението, че призовавайки народа с думите „ да почистим мутрите от прокуратурата “ президентът на Република България е пристъпил положената клетва ", написа в позицията на спецобвинителите.

В поддръжка на независимостта на прокуратурата и против политическите похищения против нея излязоха и от Камарата на следователите и от Асоциацията на прокурорите.

Ето и цялостният текст на декларацията на спецпрокурорите:

Независимостта на правосъдната власт е измежду основополагащите правила в Конституцията на Република България, посредством които се утвърждава демократичната правова страна. Наред с това в Закон за съдебната власт категорично е посочено, че правосъдната власт е самостоятелна държавна власт, която пази правата и законните ползи на жителите, юридическите лица и страната правосъдието  се реализира в името на народа. При реализиране на функционалностите и отговорностите си всички прокурори от Специализирана прокуратура се управляват само и единствено от закона и вътрешното си разбиране, ето за какво остро се противопоставяме против всички изказвания от страна на политически лица, които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да насочат внушения и изказвания за непозволени дейности на магистрати при осъществяване на служебните им отговорности.

       Категорично се противопоставяме и на отправеното искане на Президента на Република България за оставка на Главния прокурор, защото същото влиза в прорез с главните конституционни разпореждания за самостоятелност на изпълнителната и правосъдната власт.

       Президентът е върховен орган и знак на държавността. Той въплъщава единството на нацията и съставлява Република България в интернационалните връзки. Една от трите съществени функционалности на президента е арбитражната, чиято цел е обезпечаване на естествени взаимоотношения сред държавните органи при реализиране на властта. Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, чрез които се взема отношение  по значими въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да насочва и апели към нацията или Народното събрание. Отправяйки апел за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, действително „ обединителят на нацията “ наруши една от главните си функционалности. Това е по този начин защото задачата би могла да бъде всяка друга, само че не и обезпечаване на естествени взаимоотношения сред държавни органи. Ако не желаеме да се озовем на неправилен път не следва да забравяме, че демократичния блян не дефинира демократичната действителност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните въздействия сред нейните идеали и нейната реалност, както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно битие.

        Всеки един магистрат от Специализирана прокуратура е положил следната клетва: “ Заклевам се в името на народа да ползвам тъкмо Конституцията и законите на Република България, да извършвам отговорностите си по съвест и вътрешно разбиране, да бъда неутрален, справедлив и обективен, да способствам за издигане престижа на специалността, да вардя тайната на съвещанието, като постоянно помня, че за всичко давам отговор пред закона. Заклех се! "

        Встъпвайки в служба президентът на Република България  също е положил клетва цит.: “Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. "

         Задачата на правосъдната власт е да взема решение правните разногласия и да „ раздава право “ според настоящите в страната закони. Законодателството (чл. 10, алинея 1 от ЗСВ) планува като предписание, че правосъдното произвеждане по наказателни каузи е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, в случай че в закон не е планувано друго. Според наредбата на чл.143 от Закон за съдебната власт всички актове и дейности на прокурора могат да бъдат обжалвани пред директно по-горестоящата прокуратура, в случай че подлежат на правосъден надзор. По-горестоящият по служба прокурор може да прави дейности, включени в компетентността на подчинените му прокурори, документално да стопира и да анулира разпорежданията им в избраните със закон случаи. Писмените разпоредби на съответния по-горестоящ по служба прокурор са наложителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с така наречен функционална самостоятелност, произлизаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална самостоятелност, не е привилегия, а последица от конституционното разделяне на управляващите. Тя е причина, обоснована с природата на главните функционалности на правосъдната власт и потребността от отделянето й от другите управляващи. Предпоставка е за определяне на правото в съответния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази  самостоятелност е принцип на правовата страна. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си разбиране и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предопределен да подсигурява само нужните условия за свободното от напън влияние при решение на делата и преписките, като функционалният имунитет е предопределен да им гарантира  самостоятелност, при осъществяване на служебните  дейности. Прокурорът е политически безпристрастен. Взема решенията си по вътрешно разбиране и на база събрани доказателства в хода на обективно, цялостно и всестранно следствие.

         Извършвайки дейности по следствието служебни пространства находящи се в постройката на президентството,магистратите от Специализирана прокуратура са се водили само и единствено от закона, следвайки само и единствено обезпечаване на обективно, всестранно и цялостно следствие по формирано досъдебно произвеждане.

        Категорично считаме, че изказването на обединителя на нацията, мотивът за което несъмнено са съответни дейности по досъдебно произвеждане на Специализирана прокуратура е опит за влияние върху магистрати при осъществяване на служебните им отговорности, с който опит жестоко е погазен главен принцип на правовата държава-независимост на правосъдната власт.

          Заявяваме,че магистратите от Специализирана прокуратура съблюдаваме законите и Конституцията на Република България и не нарушаваме положената от всеки един от нас клетва, само че у нас остава подозрението, че призовавайки народа с думите „ да почистим мутрите от прокуратурата “ президентът на Република България е пристъпил положената клетва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР