Прокурори от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната

...
Прокурори от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната
Коментари Харесай

Румъния разследва подразделение на „Газпром“ за шпионаж

Прокурори от румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ) са направили тази заран обиски в офиси на компанията НИС Петрол (NIS Petrol), поделение на съветския колос „ Газпром “, в Букурещ и Тимишоара, както и в жилища на чиновници на компанията, по съмнения в шпионаж, оповестява телевизия „ Диджи 24 “.

Според източници, представени от районното издание „ Воча Тимишулуй “, в ранните часове на деня са осъществени обиски на пет частни адреса в Тимишоара и на други три в Букурещ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източници от ДРПОПТ са удостоверили за изданието, че въз основа на информации и специфични процедури са зародили „ основателни съмнения “, съгласно които серия от документи от сензитивно естество, категоризирани като служебна загадка, са били предадени посредством трети лица на задгранична загадка работа отвън Румъния.

Търговското сдружение „ НИС Петрол “ ООД е румънско поделение на сръбската компания НИС (Naftna Industrija Srbije), която е следена от съветския колос „ Газпром “.

В. „ Адевърул “ показва, че съгласно източници, представени от уеб страницата „ Опиния Тимишоарей “, следствието засяга нелегално предаване на осведомителни данни за залежите на петрол в Румъния и противозаконен достъп до осведомителни системи.

Вестникът припомня, че в своя публикация от 2019 година споделя за случай със сръбски чиновник на „ Газпром “, който се е опитал да изнесе секретни документи от Румъния.

През май 2014 година сръбският геолог Игор Гъркович, чиновник на Нис Петрол, е хванат от граничната полиция при опит да изнесе документи, съдържащи държавни и служебни секрети, които могат да се съхраняват единствено при специфични условия. Според източници от полицията в автомобила на сръбския жител са открити 20 папки, един хард диск, два преносимия компютър и четири флашки със секретни документи, в това число карти на зони, богати на естествени запаси.

Изданието отбелязва, че делото по случая е било „ разхождано “ пет години сред прокурорите и в последна сметка следствието по най-тежките обвинявания е прекъснато. Същевременно е почнало следствие против друга служителка на НИС Петрол, която се пробвала посредством документи измами да избави сръбския геолог, показва „ Адевърул “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР