Прокуратурата започна разследване на обществената поръчка за пречистване на водата

...
Прокуратурата започна разследване на обществената поръчка за пречистване на водата
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва обществената поръчка за пречистване на водата в София

Прокуратурата стартира следствие на публичната поръчка за филтриране на водата в столицата. Поръчката е на „ Софийска вода “ към снабдител на препарат за филтриране и е на стойност близо 1,2 млн. лева Разследващите ревизират за документна машинация, заяви bTV.
Поръчката е за препарата за филтриране „ Луброфлог 19 “. От август насам той се излива в пречиствателните станции на язовир „ Искър “, с цел да събира замърсяванията в дребни парцалчета. Филтрите ги задържат, а чистата вода минава във ВиК мрежата.
Бившият снабдител по пречистването на София и специалисти от Българска академия на науките Симеон Славчев обаче алармират на досегашния общински консултант Симеон Славчев, че химикалът е безценен и подозрителен, определен без регистрация за сигурност, с погрешни документи. През есента той сезира Софийската районна прокуратура.
„ В момента не знаем по какъв начин се пречиства водата на София. От голям публичен интерес е, тъй като водата е част от националната сигурност на страната, още повече, че питейната вода на София се употребява от милиони хора “, сподели Славчев.
От концесионера „ Софийска вода “ настояват, че продуктът е първокласен и се акцентира фактът, че компании към този момент безрезултатно са обжалвали поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.
„ Аз съм наясно, само че не желая да разясня нещо, което всички държавни органи, надлежно и съд се е произнесъл. За мен персонално това е една комерсиална война и просто, доста ми е неприятно, че замесват в това отношение и възложителя „ Софийска вода “, съобщи шефът на „ Софийска вода “ Васил Тренев.
Славчев и специалисти обаче изследват неофициални проби от химикала в две лаборатории и стигат до подозрения, че продуктът съдържа органични субстанции над допустимото по условията за сигурност.
„ Софийска вода “ е принудена да изпрати свои проби от продукта за проучване във виенска акредитирана лаборатория. Заключението в протокол от там е, че няма нездравословни примеси, само че и, че изследваните проби дават отговор на съединението ПАК, вид 1 – т.е. полиалуминиев.
„ Тук имаме първо замяна на документи, написване на документи с погрешно наличие от една страна, а въпреки това имаме замяна на продукта, т. е. заявеният артикул, който е предмет на публичната поръчка не е този, който „ Софийска вода “ влага в питейната вода на София “, съобщи още Славчев.
Преди да бъдат изпратени пробите до Виена, те са взети и запечатани в наличието на екип на районната здравна ревизия. 
„ Ние разполагаме с декларация от компанията производител, че алуминиев хлорид хидроксид сулфат е химичното название на продукта, до момента в който второто название е комерсиалното му название и става въпрос за един и същи артикул “, посочи Д-р Марияна Граматикова, нач. Отдел „ Трудова медицина “ при РЗИ – София.
Химикът Петя Георгиева обаче не е на това мнение. По думите ѝ имат друг състав.
Сигналите против поръчката за филтриране не стопират тук - новият артикул е признат с погрешно здравно мнение, без да има документ за сигурност по европейски правилник за химикалите, твърди Славчев. От компанията снабдител изясняват, че са си основали регистрация, откакто са определени.
„ Нашето се споделя „ Луброфлог 19 “, на другата компания се споделя по различен метод. Предната компания е отстранена на база на опитите, които се направеха в „ Софийска вода “, съобщи Цветан Цветков, шеф на компанията снабдител.
Как обаче е била отстранена остарялата компания, чиито химикал е употребен пет години до лятото? Според Славчев това е станало с манипулиран лабораторен тест. При разбъркване в чаша вода от язовир „ Искър “, новият артикул е обособил замърсяванията в огромни парцалчета.
Във втора чаша с вода от язовира – остарелият артикул е образувал по-малки. През специфична хартия, имитираща пречиствателните филтри, флокулите на новия  артикул не са минали дружно с водата, а част от тези на остарелия артикул са минали.
В резултат „ Софийска вода “ взема решение, че новият пречиства по-добре и избира него. Измамата, съгласно Славчев и специалисти на отпадналата компания, е във филтърната хартия, която била с по-широки пори, несъответствуваща при проби за питейни води.
От районната здравна ревизия успокояват жителите, че водата от чешмата е безвредна за пиянство. На база на изнесеното от Симеон Славчев обаче, прокуратурата е видяла данни за закононарушението документна машинация при избора на продукта за филтриране. Той е одобрен с контракт на „ Софийска вода “ и коства над 1 млн. лева от парите на софиянци. Делото е в начален стадий към момента против незнаен причинител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР