Прокуратурата влезе в офисите на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки

...
Прокуратурата влезе в офисите на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки
Коментари Харесай

Пак тарашат Ковачки, при Орешарски му беше сефте - slava.bg

Прокуратурата влезе в офисите на свързваното с предприемача Христо Ковачки сдружение Брикел и на Траш юнивърс ЕООД в Гълъбово поради контейнерите с италиански отпадък, които бяха открити на пристанище Варна-запад без постоянни документи.

Акцията е почнала през вчерашния ден заран и е в границите на следствието за импорт на 127 контейнера с боклуци от Италия, осъществен в нарушаване на законовия ред, показват от прокуратурата. За това нарушаване законът планува отнемане от независимост до четири години и с санкция от 2 хиляди до 5 хиляди лв..
Първите контейнери са пристигнали на варненския порт на 9 октомври 2019 година, а до 25 ноември предходната година са били разтоварени общо 127 контейнера с краткотраен режим на предпазване до 90 дни. Товарът им бил разказан като пластмасови и каучукови боклуци, само че е открито, че в пратката има текстил, стъкло и дърво. Отпадъците са предопределени за получателя - Блацион ООД в София. Дружеството е благосъстоятелност на македонските жители Блаже Игнатов и Горан Ангелов и на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.

Отпадъците е трябвало да бъдат доставени на площадката на Траш юнивърс ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на теца на "Брикел ", оповестява прокуратурата.

Траш юнивърс е записано в гр. Гълъбово, на площадка Брикел, с предмет на активност оползотворяване и неутрализиране на боклуци, събиране, превозване, отнасяне на боклуци, сепариране, преработване, наново потребление на боклуци и други

В средата на декември 2019 година съдът в Стара Загора забрани на Топлоелектрическа централа "Брикел " да гори боклуци, откакто през септември със заповед на екоминистерството работата на теца беше спряна краткотрайно. Заповедта бе издадена, откакто основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Министерство на околната среда и водите да ревизира и други топлофикации, свързвани с Ковачки - Топлофикация Перник (отровила въздухът в Перник), Топлоелектрическа централа Бобов дол и Топлофикация Сливен.
В края на януари тази година Капитал заяви, че свързаната с Ковачки Топлоелектрическа централа Брикел е подала заявление за ново сложно позволение, което да разреши изгарянето на боклуци.

Това надалеч не е първият път, когато Ковачки има проблеми с държавното обвиняване. Сефтето му бе по времето на кабинета Орешарски. Тогава той бе упрекнат в укриване на огромно количество налози.

Преди 7 година Софийски градски съд осъди Христо Ковачки на 3 година условно и 5 година изпитателен период за укриване на данъчни отговорности за общо 16 781 960 лева, посредством 4 компании. Съгласно Наказателен кодекс това закононарушение се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 8 година в пандиза. Според прокуратурата той е сключвал фиктивни покупко-продажби за машини, сувенири и биодизел. През май 2012 година Ковачки бе оневинен за първи път. В следствие Върховен касационен съд върна делото за ново разглеждане и по този начин се стигна до второто оправдаване на предприемача на 8 юли 2016 г.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР