Прокуратурата в Тирана разследва предполагаемото изтичане на фискални данни на

...
Прокуратурата в Тирана разследва предполагаемото изтичане на фискални данни на
Коментари Харесай

Данните на над 630 000 албанци изтекоха в интернет

Прокуратурата в Тирана проверява хипотетичното приключване на фискални данни на към 637 138 албански жители, оповестява „ Екзит Нюз “.

Файл в Excel, съдържащ данните на 637 138 жители, се популяризира онлайн, най-много посредством WhatsApp. Те са били оповестени и в няколко медийни портала. Файлът съдържа имената, идентификационните номера, месечните заплати, длъжностите и имената на работодателите на стотици хиляди албански жители. Смята се, че той произлиза от офисите на албанските служби за вътрешни доходи. Сред остеклите данни има такива на служители, политици, чиновници в обществената и държавната администрация, както и чиновници в частния бранш.

В листата, с който разполага организация Балкан Уеб, са включени и заплатите на президента Илир Мета и премиера Еди Рама. Държавният глава има месечна заплата от 257 000 леки (2106 евро), до момента в който министър председателят Рама има 228 730 леки (1874 евро). Много по-високи заплати получават петима чиновници на албанската загадка работа ШИШ, чиито заплати варират от 3278 до 7377 евро.

Прокуратурата ще проверява достоверността на изтеклата информация и нейния източник.

Албанският президент Илир Мета написа във Facebook, че оповестяването на заплатите на албанците е жестоко нарушение на свободите, човешките права и достолепие, законите и Конституцията. Мета дефинира абсурда като незаконно действие, което заплашва обществения мир и прикани за незабавно следствие.

Реагира и опозиционната Демократическа партия, която изиска министър председателят Еди Рама да поеме отговорност като главен провинен и да подаде оставка поради въпросния скандал.

Бившият президент и някогашен министър-председател Сали Бериша също реагира посредством обява във Facebook, добавяйки, че това „ за следващ път потвърждава черното лице на наркобоса и главата на медузата Едвин Рама “, откакто осъди „ този следващ огромен супер скандал “.

Това е вторият случай тази година, когато Албания претърпява сериозен пробив в данните. През април в общественото пространство изтекоха данните на към 910 000 албанци. Твърди се, че тези данни са взети от гражданския указател и са предоставени на Социалистическата партия, с цел да бъдат употребявани в предизборната акция. Предоставените данни са включвали техния идентификационен номер, лично, бащино име и фамилия, дата на раждане, център за гласоподаване, място на раждане, код на местоживеене, номер в листата, телефонен номер, място на раждане, шеф и дали има възможност да гласоподават за Социалистическата партия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР