Прокуратурата в Прага внесе в комисията по имунитета на Камарата

...
Прокуратурата в Прага внесе в комисията по имунитета на Камарата
Коментари Харесай

Случайт Щъркелово гнездо ще бутне имунитета на Бабиш

Прокуратурата в Прага внесе в комисията по имунитета на Камарата на депутатите (долната камара) на Народното събрание на Чехия наказателното дело против премиера на страната Андрей Бабиш. Той е обвинен в корист с субсидии от фондове на Европейски Съюз в размер на 50 млн. крони, получени нелегално от свързаната с него компания „ Щъркелово гнездо “, заяви irozhlas.cz. В началото на ноември в долната камара на Народното събрание беше изпратено прокурорско искане за събаряне на депутатския имунитет на Бабиш.

Членовете на комисията имат три седмици да проучат делото. Бабиш изрично отхвърля да има виновност, заявявайки, че е преследван поради политическата си активност, а делото е поръчково и изцяло скалъпено.

Решението да се обърне към Народното събрание е на водещия прокурор Ярослав Шарок. След извършените на 8 и 9 октомври избори за долната камара на парламент Бабиш бе определен за народен представител. На 20 септември полицията предложи за трети път да притегли към наказателна отговорност премиера на Чехия по делото с дотациите за „ Щъркелово гнездо “. Обвинения са повдигнати и на някогашната сътрудничка на Бабиш Яна Майерова. Защитата на двамата упорства делото да бъде прекъснато.

Следствието против компанията, която по информация на локалните медии, в действителност е благосъстоятелност на доларовия милиардер Бабиш, продължи три години и завърши през 2019 година със заключението, че дотациите са получени посредством машинация. В тази връзка Бабиш напомни, че по-късно делото е прекъснато от прокуратурата, а в този момент политическите му съперници се пробват още веднъж да го „ съживят “.

Скандалът към компанията преди повече от четири години докара до оставката на Бабиш като министър на финансите в държавното управление на тогавашния министър председател Богуслав Соботка. Малко по-късно компанията се отхвърли от дотациите и върна получените от фондовете сума.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР