Прокуратурата в Битоля повдигна обвинителен акт срещу лице, обвинено в

...
Прокуратурата в Битоля повдигна обвинителен акт срещу лице, обвинено в
Коментари Харесай

Прокуратурата в Битоля обвини Люпчо Георгиевски в отричане на уникалността на македонската нация'

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинителен акт против лице, упрекнато в предизвикателство на ненавист, разкол и непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, заяви „ Независен “.

По информация на БГНЕС, въпросното лице е Люпчо Георгиевски, ръководител на българския културен клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Според македонските управляващи обвиненият, като упълномощено лице на българското съдружие, с желание да накърни възприятията на членовете на еврейската общественост, е разположил употребеното от сдружението пространство точно в така наречен Еврейски квартал в Битоля.

То се намира на същата улица, на която е постройката, известна като " Пионерски дом ", в която преди Втората международна война се е помещавало Сдружението на младите евреи " Хашомер хацеир ".

Това пространство бе публично намерено за прилагане от членове на Сдружение „ Културен център Иван Михайлов “ на 16 април 2022 година - Шабат и първия ден на Песах, един от най-големите еврейски празници.

Целта на Георгиевски е била разпространение на живота, идеологията, реабилитация и разпространение на личността и делото на Иван Михайлов, което е заявена цел в Устава на сдружението, написа в известието на прокуратурата.

В него се добавя, че подсъдимият е позволил на входа на помещението да бъде сложена табела с откъс от Иван Ванчо Михайлов, „ отричащ уникалността на македонската нация “.

Прокуратурата твърди също, че като админ на Facebook страницата на сдружението подсъдимият непрестанно качва изявления, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 година при основаването на самостоятелната македонска страна.

“Публикациите пропагандират спорните възгледи на Иван Михайлов и насаждат ненавист и дискриминация против наследниците, феновете и продължителите на делото на Съюза на борците, както и против македонския народ и македонския език “, твърди македонската прокуратура.

В изказването се споделя, че обвиненият, 45-годишен гражданин на Битоля, е направил закононарушенията в интервала от 16.04.2022 година до 22.03.2023 година, като е знаел, че ще насажда ненавист и непоносимост, учредени на етническа принадлежност, език, вяра и обществено състояние, против македонския народ и еврейската общественост в страната.

БГНЕС напомня, че откакто българският клуб " Иван Михайлов " в Битоля беше премахнат като съдружие от управляващите в Република Северна Македония, табелата с надписа му беше заличена с черен спрей. Подобни дейности бяха подхванати и против сдружението „ Цар Борис Трети “ в Охрид.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР