Прокуратурата предлага законови промени срещу контрабандата на цигари Далеч по-ненаказуемо,

...
Прокуратурата предлага законови промени срещу контрабандата на цигари Далеч по-ненаказуемо,
Коментари Харесай

Прокуратурата предлага законови промени срещу контрабандата на цигари

Прокуратурата предлага законови промени против контрабандата на цигари
Далеч по-ненаказуемо, надалеч по-безопасно и надалеч по-печелившо е да се занимаваш не с произвеждане и разпространяване на наркотични субстанции, а с произвеждане и разпространяване на безакцизни артикули, по-специално цигари. Шансът да бъдеш осъден е прекомерно невисок.

Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цацаров взе присъединяване в съвещанието на Комисията по наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата, където срещна народните представители с резултатите от противодействието на незаконното произвеждане, разпространяване и търговия с цигари.

За да очерта мащабите на това отрицателно събитие, основният прокурор Сотир Цацаров напомни последните няколко случая на разрушени незаконни заводи в разнообразни градове на страната и техните механически благоприятни условия. Той акцентира, че те всички са били оборудвани с съвременни машини и цели потони линии, които са мобилни, т.е. могат да бъдат преместени от един град в различен, а и в друга страна. Две от фабриките даже са употребили за служащи непознати жители от някогашни руски републики.

„ Във всички тези случаи се работи по обвинявания главно за данъчни закононарушения, като главната норма е тази на член 234 на Наказателен кодекс. Според нея е планувана наказуемост на лица, които продават или държат акцизни артикули без бандерол. Думата „ създава “ като форма на изпълнителното действие липсва “, обясни Цацаров пред депутатите.

Именно това е първото предложение на прокуратурата – за незаконното произвеждане на акцизни артикули законът също да планува директно наказване. „ Един подробност, който наподобява колкото смехотворен, толкоз и действителен “, аргументира се основният прокурор.

Второто предложение на държавното обвиняване за нормативни промени включва диференциране на наказателната отговорност.

„ Ако приемете, че би трябвало да има наказване за произвеждане, то би трябвало да бъде надалеч по-високо, а една стъпка по-ниско да бъде за разпространяването и държането. Предлагаме да бъде въведена наказателна отговорност и за подготвяне към произвеждане на акцизни артикули без бандерол “, добави още Цацаров.

Според него огромен е казусът и със пазара на машини за произвеждане на цигари, който у нас е изцяло свободен, само че би могъл да се ограничи с въвеждането на лицензионен режим. „ За да произведете цигари, ви трябват машини. Тук не става дума за занаятчийско произвеждане. Тук става дума за промишлено произвеждане в цялостния му потенциал “, добави още основният прокурор във връзка с разрушените заводи в страната.

От своя страна новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов увери, че институциите ще продължат усилената си работа по противопоставяне на това закононарушение и обърна внимание на търговията с нарязан тютюн. „ С предложенията, които основният прокурор изнесе, ще бъдат дадени лостове за влияние и ще бъде реализиран сериозен резултат. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР