Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба

...
Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба
Коментари Харесай

Израел ще проведе трети избори в рамките на година

Прокуратурата повдигна обвинявания на Нетаняху в рушвет, машинация и корист с доверие

Израел ще организира трети парламентарни избори в границите на една година, откакто се провалиха опитите за съставяне на съдружна ръководство. Датата за новия избор е избрана за 2 март, написа Военновъздушни сили.

Ситуацията в страната е напрегната след изборите през април и септември, на които нито министър председателят Бенямин Нетаняху, нито центристкият му конкурент Бени Ганц съумяха да реализират парламентарно болшинство. Те също по този начин не се договориха за коалиция между тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Корупционни обвинявания

Голяма спънка за договарянията беше фактът, че предишния месец Нетаняху беше измамен под отговорност по отношение на корупционни обвинявания. А Ганц изиска той да обещае, че няма да желае парламентарен имунитет като изискване за още диалози.

На последните избори центристкият съюз " Синьо и бяло " на Ганц получи 33 мандата в 120-местния парламент, а дясната партия " Ликуд " на Нетаняху взе 32 мандата. Нито една от двете обединения обаче не съумя да сформира коалиция с нужните 61 места за болшинство, тъй че апелите към тях бяха за обединяване в държавно управление на националното единение.

Три аргументи за неуспех на договарянията

Преговорите се разпаднаха заради три аргументи – кой първи ще бъде министър председател, настояването на Нетаняху съюзническите му ултраортодоксални партии да бъдат включени в ръководството и отводът на Ганц да работи с министър председател с престъпни обвинявания. Прокуратурата повдигна обвинявания на Нетаняху в рушвет, машинация и корист с доверие по отношение на три обособени случая. Премиерът към момента не е оповестил дали ще изиска от Народното събрание да му даде имунитет, само че прогнозите са, че той евентуално се надява посредством третите избори да усъвършенства опциите си за приемане точно на имунитет. Същевременно позициите на Нетаняху са застрашени вътре в партията му, като е доста допустимо на 26 декември да се организира избор за определянето на партиен водач.

Що се отнася до третите избори, не е ясно дали те ще сложат завършек на блокажа. Според последните социологически изследвания " Синьо и бяло " ще завоюват 37 места, а " Ликуд " - 33 места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР