Прокуратурата повдигна нови обвинения за водната криза в Перник. Задържани

...
Прокуратурата повдигна нови обвинения за водната криза в Перник. Задържани
Коментари Харесай

Бивш зам.-кмет и ВиК шеф се сдобиха с обвинения за водната криза в Перник

Прокуратурата повдигна нови обвинявания за водната рецесия в Перник. Задържани са някогашният шеф на водното сдружение в града Иван Витанов и някогашният заместник-кмет на Перник - Севдалина Ковачева.

По отношение на някогашния шеф на ВиК-Перник са повдигнати обвинявания за умишлена занемареност и подписване на неизгодна договорка. По отношение на изпълняващия длъжността кмет на Община Перник е повдигнато обвиняване за длъжностно закононарушение, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева.

И за двамата наблюдаващият прокурор е постановил задържане до 72 часа. Престои прокуратурата да реши дали да внесе искане в Специализирания углавен съд за непрекъснатото им задържане.

Досега с повдигнато обвиняване за водната рецесия в града на някогашния министър на околната среда и водите Нено Димов, който още е в ареста.

От прокуратурата прецизират, че съгласно събраните досега доказателства дейностите на двамата упрекнати не са могли да настъпят директни вреди, довели до водната рецесия в Перник и района. "Тяхната активност се явява следваща във връзка с загубата на вода за питейно-битови потребности от бент. "Студена " и сама по себе
си (без противоправните дейности на обвинения Нено Димов) не би предизвикала забележителен дефицит на вода за питейно-битови потребности на над 97 000 души ", се споделя в прессъобщението на Специализираната прокуратура

В същото време Общинският спешен щаб в Перник изиска от регионалния шеф Емил Костадинов удължение на оповестеното поради водната рецесия бедствено състояние. След днешното съвещание кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че подхванатите досега ограничения, измежду които разчистване на всички водохващания и канали, довеждащи вода до язовир "Студена ", изследвания за сондажи и за взимане на вода от пещерите в карстовия регион и други, не са дали упования резултат. Притокът продължава да бъде по-малък от разхода и размерът на язовира към момента понижава.

В събота перничани стачкуваха в центъра на столицата против водната рецесия и режима на водата в града. Градът е на воден режим поради равнището на язовир "Студена ", който скоро се чака да доближи до така наречен "мъртъв размер ", а водата ще стигне за не повече от 15 дни.

Правителството предложи да бъде построен тръбопровод, по който водата да стига от язовир "Белмекен " до Перник през инфраструктурата на ВиК София. Управляващите подсигуряваха, че столичната вода няма да бъде наранена. Общинският съвет в Перник утвърди проекта на кабинета единомислещо. Остава да се гласоподава и от столичните общински съветници.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР