Прокуратурата поиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз

...
Прокуратурата поиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска от САЩ повече информация по казуса Магнитски

Прокуратурата изиска от Държавния департамент на Съединените щати информацията, въз основа на която на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов са били наложени наказания по световния закон "Магнитски ".

Дъжавното обвиняване е изпратило писма посредством Министерството на правораздаването като част от формираната преди 2 седмици инспекция против шестте глобени от американските управляващи лица.

Обявайки, че стартира инспекция по лична самодейност, държавното обвиняване, изясни, че против четири от шестте лица има каузи, а едното е било неведнъж проверявано.

Васил Божков, за който от американското финансово министерство настояват, че неведнъж е подкупвал държавни чиновници, сред които и сегашен политически водач, е с най-малко 18 задочни обвинявания. В момента той е в Дубай. От предишния февруари за него има искане за екстрадиция. Няма публична информация за какъвто и да е отговор. Той твърди, че има отвод.

Бившият зам. министър Александър Манолев е обвиняем по така наречен спекулация "къщи за посетители ". Подсъдими са и някогашните шефове на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов за търговия с удостоверения за български генезис.

За Делян Пеевски, който съгласно американските управляващи регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, и е осигурявал поддръжка и позитивно медийно отразяване на политици в подмяна на отбрана от наказателно следствие, е имало инспекции в предишното. Те в този момент ще бъдат отворени и още веднъж оценени.

Илко Желязков, разказан като подставено лице на Певски, и който преди дни подаде оставка като заместник-шеф на Бюрото за надзор на СРС, е единственият, против който до момента не е имало инспекции или каузи.

"Именно оповестената от способените управляващи на Съединени американски щати информация беше съображение за предприемане на дейности от страна на българската прокуратура, според нейните пълномощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на формираните инспекции и вероятно бъдещо наказателно следствие ", изясни за какво е поискано събраното против шестимата от листата "Магнитски " представителят на основния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ, до момента в който се чака американският отговор, информация за шестимата се изисква и от български институции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР