Прокуратурата отказва информация за това колко и кои дела за

...
Прокуратурата отказва информация за това колко и кои дела за
Коментари Харесай

Гешев крие кои дела е пратил на Кьовеши

Прокуратурата отхвърля информация за това какъв брой и кои каузи за корист с европейски средства е трансферирала към Европейската прокуратура (ЕППО), която започва своята активност на 1 юни.

По Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) " Сега " изиска номерата на делата, които българските управляващи трансферират под надзора на Люксембург. Зам.-главният прокурор Красимира Филипова отговори, че описът към този момент е пратен, само че няма по какъв начин номерата на делата да бъдат огласени. ЗДОИ не е средство за даване на всякаква информация на жителите, а единствено на такава, от която могат да си сформират мнение за работата на институциите, стимулира се заместничката на Иван Гешев. Според нея номерата на делата могат да се дават единствено с разрешението на наблюдаващия ги прокурор. 

Макар и да не се желае достъп до материали по преписките, номерата им и наблюдаващите ги прокуратури са задоволителни, с цел да бъдат разпознати и по тази причина на процедура и номерата са данни от материалите по делата, счита Филипова. И добавя, че с изключение на всичко номерата на делата не са информация, от която жителите да си създадат заключения за работата на прокуратурата, защото тези данни " сами по себе си не показват същността на прокуратурата като част от правосъдната система ".

Наскоро Теодора Георгиева, която е българският представител в ЕППО в Люксембург изясни, че едвам на 31 май там е получена поисканата настояща информация от българската прокуратура.  " В нея е посочено, че става въпрос за почти 200 досъдебни производства и почти 50 преписки за такива закононарушения ", сподели тя в изявление за " Капитал ". По думите ѝ ЕППО чака доста каузи от България.

" Очаквам да бъде интензивен прехвърлянето на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура ". Това разгласи и европейският основен прокурор Лаура Кьовеши на 11 юни по време на брифинга си пред българските медии.

Както " Сега " към този момент е писал, под шапката на Люксембург се чака да минат каузи за случаи като този за, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението сред президента Румен Радев и към този момент някогашния премиер Бойко Борисов. Октомври 2020 година пък Гражданското съдружие БОЕЦ . Преди това и евродепутатът , че ще желае Кьовеши да ревизира парите, които отиват за българските пътища, както и по какъв начин тъкмо се строят те.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков също се закани  - реставрацията на местността Яйлата, " Квадрат 500 ", и плана за Ларгото.

" Сега " научи, че в листата, пратен от прокуратурата пък е делото против певицата , която преди година бе упрекната за присъединяване в проведена незаконна група с цел злоупотреби с евросредства. Към наказателна отговорност дружно с нея бяха привлечени и брат ѝ - известният бийтбоксър Александър Деянов-Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров.

Друго дело, което отива при Кьовеши, е против предприемача Миню Стайков, за който прокуратурата твърди, че взел участие в корист с евросредства по програмата " Млад фермер ". Наскоро поради дългия си арест.

 

Адвокат Кашъмов: Това е главозамайване и възприятие за недостижимост

" Отказът на българската прокуратура да даде информация за делата, които е изпратила в ЕППО, е чудноват ", разяснява юрист Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация. Според него тезата, че това не е обвързвано с активността на прокуратурата е неразбираема, защото, " доколкото знаем, работата на прокуратурата е да образува досъдебни производства, да управлява следствието по тях и да подвига обвиняване, което да поддържа в съда ".

" Поначало всяка информация за разследването на закононарушения е социална, защото обществото има интерес да се организира ефикасна битка с престъпността. Прилича на главозамайване и възприятие за недостижимост да се твърди, че жителите нямат право да се интересуват от активността на прокуратурата и това какви каузи са преценени като попадащи в категорията, която би трябвало да се изпрати по подготвеност на ЕППО ", сподели Кашъмов.

Твърдението, че номерата на преписките, които са обществени, са еднакво предпазени от следствената загадка дружно с материалите по досъдебните производства, е неоснователна и не намира поддръжка нито в закона, нито в хубавичко логичност, добави юристът. Според него прокуратурата ползва стеснително пояснение на понятието " социална информация ", което е опит да се понижи обсегът на дължимата бистрота.

" Държавните органи се избират и назначават, с цел да дават на жителите информация, не да мълчат, гласеше тълкуването на ЗДОИ от висшите съдии още от 2005 година Дали 17 години по-късно, когато сме и членове на Европейския съюз, това се помни и извършва, е различен въпрос ", заключи Кашъмов.

Вижте още:





Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР