Прокуратурата е прекрарила разследването срещу Емилия Масларова. Така 12 години

...
Прокуратурата е прекрарила разследването срещу Емилия Масларова. Така 12 години
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати делото срещу Емилия Масларова

Прокуратурата е прекрарила следствието против Емилия Масларова. Така 12 години след шумния старт на делото, то е към този момент единствено следващият знаков проблем, по който държавното обвиняване се е провалило, а данъкоплатците са покрили вредите. Масларова беше подведена под отговорност за заграбване на над 11 млн. лв. при ремонта на Центъра за сложно обществено обслужване в Стара Загора. Прокуратурата твърдеше, че тя е направила закононарушение по работа. Заедно с нея упрекнати бяха притежателят и шефът на компания "Стара Загора 2007 ", неин заместник-министър, някогашният основен секретар на общественото ведомство, както и служителят, който е отговарял за контрола на ремонтните действия.

Делото против Масларова беше формирано през лятото на 2009 година, а през ноември същата година основният прокурор Борис Велчев изиска депутатския й имунитет, от който тя сама се отхвърля. Процесът влезе в Софийския градски съд през 2010 година Пет години по-късно всички подсъдими бяха оправдани. След още година излязоха и претекстовете на градския съд и процесът се придвижи към горната инстанция. Апелативните магистрати обаче одобриха, че против някогашния обществен министър има събрани годни доказателства за осъществени закононарушения и присъдите на втора инстанция биха били неоправдателни, в случай че не са били "алогичните и неуместни " изказвания в обвинителния акт. Така през юни 2017 година апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, с цел да бъде то поправено. В последна сметка държавното обвиняване го е прекратило.

През 2019 година Масларова осъди България в Европейския съд по правата на индивида за 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди. Страсбург одобри, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на представителя на основния прокурор (по това време държавното обвиняване се оглавяваше от Борис Велчев, а представител му беше Стелиана Кожухарова), както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Съдът отхвърля претенциите на Масларова, че правото й да бъде считана за почтена до влизане в действие на присъда, е нарушено и от самия Велчев с настояването до Народното събрание за свалянето на имунитета й, както и с имитация на премиера Бойко Борисов, преразказана в столичен вестник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР