Прокуратурата на Република България начело с Иван Гешев, съвместно с

...
Прокуратурата на Република България начело с Иван Гешев, съвместно с
Коментари Харесай

Иван Гешев открива STOP HATE SPEECH“

Прокуратурата на Република България отпред с Иван Гешев, взаимно с Европейската еврейска асоциация, провеждат Международна конференция на тематика „ STOP HATE SPEECH “, която ще се организира на 5 и 6 декември 2022 година в гр. София.

Събитие от сходен мащаб се организира за първи път у нас и в него ще вземат участие основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, цивилен деятели.

Основната цел на конференцията е да сътвори платформа за продан на опит и положителни практики, които да спомогнат за дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и против подбуждането и осъществяването на закононарушения от ненавист.

Международната конференция ще бъде открита от основния прокурор на Република България Иван Гешев. С одобрение към участниците ще се извърнат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правораздаването Крум Зарков, равин Менахем Марголин, ръководител на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на правосъдната власт.

С видеопослания към участниците във форума ще се извърнат Манфред Вебер - ръководител на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Илхан Кючук, европейски народен представител от Групата „ Обнови Европа “ в Екологичен потенциал и съпредседател на Европейските либерали, Адриан Васкес Лазара  - ръководител на Комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал.

По покана на основния прокурор Иван Гешев присъединяване в Международната конференция ще вземат: основният прокурор на Румъния Габриела Скутеа, основният прокурор на Литва Нида Грунскене, основният прокурор на Словения Драго Шкета, основният прокурор на провинция Северен Рейн Вестфалия - Германия Маркус Хартман, заместител републиканският прокурор на Сърбия Тамара Мирович, заместител основният прокурор на Албания Тома Джано, ръководителят на прокуратурата на Одеска област - Украйна Сергей Костенко, висши прокурори от Словакия, Чехия, Латвия и Естония, специалисти от „ Евроджъст “ и Съвета на Европа, управлението на Прокуратурата на Република България и други

Международната конференция „ STOP HATE SPEECH “ ще събере на едно място духовници от четири вероизповедания. Гости на събитието ще са свещеник Поликарп, викарий на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, основният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София идва основният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

Лектор на събитието ще е фоторепортерът Мариса Рот, притежател на премията „ Пулицър “ за отразяването на протестите в Лос Анджелис през 1992 година, предизвикани от полицейско принуждение над негър моторист.

Пример за възходящия риск от закононарушенията от ненавист в наши дни, обвързван с убийството на безсилен човек поради етническата му принадлежност, ще показа Керен Нол. Тя е една от наследниците на Мирей Нол – 85-годишна французойка от еврейски генезис, оживяла при Холокоста през Втората международна война и убита в дома си в Париж през 2018 година поради етническата си принадлежност.

В рамките на двудневната конференция ще се организира полемика за отбрана правата на индивида и ценене на етническата и полова принадлежност, като лектори по тематиката ще бъдат представители на Българския хелзински комитет, Фондация „ Билитис “, деятели за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “ и други.

Участие в обособените полемики ще вземат представители на академичната общественост, като исторически обзор за спасяването на българските евреи през Втората международна война ще показа проф. доктор Вили Лилков, а доцент доктор Симеон Гройсман ще показа разбор на тематика: „ Религиозното – източник и обект на ненавист в епохата на „ Интернет-тълпите “.

 Сред участниците на Международната конференция са още доцент Ива Пушкарова, доцент Румяна Христиди, Милена Коцева, шеф на дирекция „ Процесуално посланичество пред Европейски съд по правата на човека “ в Министерство на правораздаването, Юлия Дандолова, изпълнителен шеф на организацията на евреите в България „ Шалом “ и други.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела:

„ Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията “ с модератор Александър Бенджамин от Европейската еврейска асоциация; „ Защита правата и свободите на жителите – господство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на индивида “ с модератор Владимир Николов – ръководител на Асоциацията на прокурорите в България; „ Престъпления по дискриминационен претекст – нуждата от ограничения, гарантиращи правата на представителите на малцинствени групи “.

За събитието са упълномощени близо 70 представители на медиите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР