Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на

...
Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на
Коментари Харесай

Предлагат нова инструкция за борбата с корупцията по високите етажи на властта

Прокуратурата и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) показаха за публично разискване план на директива за взаимоотношение при осъществяване на взаимната работа по противопоставяне на корупцията по високите етажи на властта. " Целта на документа е въз основата на до момента съществуващото съдействие, да се надгради и доразвие взаимоотношението сред двете институции ", гласят част от претекстовете на основния прокурор Сотир Цацаров и на ръководителя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Определен от прокурор номер едно негов заместител и съответен член на КПКОНПИ, избран със заповед на ръководителя на Комисията, ще дават отговор директно за координацията сред двете институции. От плана излиза наяве, че главно звено в битката с корупцията във властта ще е непрекъснато настояща Контактна група, в която ще влизат прокурор от ВКП, административният началник на Специализираната прокуратура и шефът на дирекция " Противодействие на корупцията " в КПКОНПИ.

Контактната група ще заседава най-малко един път месечно, като в срещите ще могат да вземат участие представители на Национална агенция за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Бюрото по отбрана на очевидци при основния прокурор и други институции. Контактната група ще координира и оперативното взаимоотношение на районно равнище. При обстановки, в които са нужни неотложни дейности, то неотложно КПКОНПИ ще би трябвало да уведомява административен началник на съответната прокуратура или дежурен прокурор. Като категорично е конкретизирано, че уведомяването и, надлежно, дадените инструкции от прокурора би трябвало да стават в писмена форма.

Разписани са и съответните стъпки, по които ще работят двете институции в обстановка за сигнал против върховен представител на властта, за който има данни за корупция: " Когато въз основа на отчета за осъществената оперативно-издирвателна активност е признато от КПКОНПИ решение за оперативно взаимоотношение с органите на досъдебното произвеждане, способената прокуратура и органите по член 16, алинея 2 ЗПКОНПИ съгласуват и се подкрепят взаимно по отношение на организацията и провеждането на неотложни и първични дейности по следствието. Съгласуването на първичните дейности по следствието се прави навреме, само че не по-късно от пет дни преди началото на плануваните дейности ".

Обект на обмисляне ще са още: съответните нужни първични дейности по следствието и последователността на провеждането им; организационни ограничения, свързани с провеждането на първичните дейности за следствие – обезпечаване на подпомагане от Министерство на вътрешните работи и други държавни органи, поемни лица, движимости лица, специалисти-технически помощници и други; разбор на нуждата и съставяне на екип по реда на член 138, т. 8 Закона за правосъдната власт (ЗСВ); разбор на нуждата и предугаждане на потребление на специфични разследващи средства в досъдебното производство; разбор на нуждата от реализиране на пълномощията на Бюрото по отбрана при основния прокурор; разбор на заплахата участник в закононарушението да се укрие, да извърши друго закононарушение или да укрие доказателства и взимане на ограничения за попречване на това.

Инструкцията дава съответни насоки и по какъв начин да се работи, в случай че сигнал за корупция бъде получен в прокуратурата, само че не са налице задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане. В сходни обстановки прокурорът " може да разпореди осъществяването на инспекция по реда на член 145, алинея 1, т. 3 Закон за съдебната власт с документално предписание, което съдържа съответни инструкции за събитията, които следва да бъдат открити, и период за осъществяване, който не може да бъде по-дълъг от два месеца ". От своя страна, чиновниците на КПКОНПИ ще би трябвало да изготвят подробна информация за осъществената инспекция.

" Провеждането на публично разискване на плана в по-кратък времеви интервал би дало опция за ускорено приемане на подзаконовия нормативен акт, което да обезпечи пълноценно, регламентирано и по-ефективно взаимоотношение сред Прокуратура на Република България и КПКОНПИ по противодействието на корупцията и отнемането в интерес на страната на нелегално добитото имущество ", написа в претекстовете към плана на директива, което изяснява и за какво отзиви по нея ще се одобряват през отпускарския сезон.

" Проектът не е съпроводен със информация за сходство с европейското право, защото не се отнася до актове на Европейския съюз, с които е направена хармонизация на регламентираната материя ", прецизират от прокуратурата и КПКОНПИ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР